Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotowujemy mleko z ekstraktem waniliowym.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ucieramy żółtka z cukrem.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Do żółtek z cukrem dodajemy mleko i łączymy trzepaczką w jednolitą masę.
- Do masy dodajemy ubitą śmietankę i łączymy.
- Masa powinna mieć kremową, lekką konsystencję.
- Masę umieszczamy w odpornym na niskie temperatury pojemniku z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, aż całkowicie się zamrozi.
- Zamrożoną masę dzielimy na dwie części.
- Jedną część blendujemy.
- Do drugiej części masy dodajemy pokruszone markizy i także blendujemy.
- W pucharku umieszczamy jedną gałkę zwykłej masy i jedną gałkę z pokruszonymi ciastkami.
- Deser dekorujemy gorącymi malinami.
podziel się: