Przepisy Sylwi Trapp, 3. edycja, Częstochowa

Przepisy Sylwi Trapp, 3. edycja, Częstochowa
Przepisy Sylwi Trapp, 3. edycja, Częstochowa

PRZYSTAWKAKrem z soczewicy z grzankamiSkładniki:• 0,5 kg soczewicy• 1 duża cebula• 2 łyżki masła• 1,5 litra wody• curry• pieprz, • sól• kozieradka • bagietka z masłem czosnkowymSposób przygotowania:Soczewicę płuczemy i moczymy około 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy do złotego koloru na maśle z dodatkiem curry (ilość curry według uznania). Soczewicę przekładamy do garnka z wodą. Gotujemy do miękkości, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulkę, pieprz, sól i kozieradkę do smaku. Całość miksujemy. Krem możemy podawać z gorącą bagietką z masłem czosnkowym.DANIE GŁÓWNEŚwinka i kurka w różnych odsłonach

Składniki:• 1 kg karkówki• 1 kg filetów z kurczaka• 1 kg ryżu jaśminowego• 2 cebule• 4-5 pieczarek• 1 papryka • kolendra świeża• sól • pieprz • garam masala • oliwa z oliwek • ocet balsamicznyMarynata do karkówki:Składniki: • szklanka czerwonego wina (może być pół wytrawne, albo półsłodkie)• 5 łyżek oliwy z oliwek• pół szklanki wody• 2-3 łyżki octu balsamicznego (wino, wodę, oliwę, ocet mieszamy razem)• goździki• chili• sól, liść laurowy• ziele angielskie (zmielone)• tymianek• czarny pieprz, • ziarna kolendry• jałowiec (odrobina)• cukierSposób przygotowania:Pokrojone w plastry mięso nacieramy zmielonymi w moździerzu przyprawami, układamy płasko w naczyniu i zalewamy marynatą. Tak przygotowane mięso powinno leżeć w chłodnym miejscu około 10 godzin. Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka z rozgrzaną łyżką masła i dwiema szczyptami kurkumy. Przez około 30 sekund prażymy suchy ryż dokładnie mieszając tak, aby każde ziarenko połączyło się z masłem i przyprawą. Należy uważać, aby ryż się nie przypalił. Ma wyglądać na szklisty. Następnie dolewamy 2-3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i zmniejszamy temperaturę. Gotujemy około 15-20 minut. Karkówkę przekładamy do foliowego rękawa i pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180°C. Piersi z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem, mieszanką garam masala, oliwą z oliwek, octem balsamicznym. Smażymy na patelni teflonowej, najlepiej grillowej wraz z pieczarkami, cebulą i papryką. Czas smażenia 15-20 minut. Gotowe mięsa podajemy z ryżem i surówkami.Surówka nr 1Składniki:• kapusta pekińska, (jeśli duża, to może być pół główki)• 1 kalarepa• 1 jabłko• 1 marchewka• 1 jogurt naturalnySposób przygotowania:Kapustę pekińską kroimy drobno, resztę warzyw trzemy na tarce, doprawiamy cukrem, pieprzem ziołowym, sokiem z cytryny, solą, jogurtem.Surówka nr 2 Składniki:• 1 duży ogórek świeży• 2 ogórki konserwowe• 2 ogórki kiszoneSposób przygotowania: Ogórki kiszone powinny być podobnej wielkości, co konserwowe. Jeśli są duże, można dodać po jednym. Ogórki kroimy w kostkę doprawiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, estragon do smaku.DESERDulce de coco

Świnka i kurka w różnych odsłonach
Świnka i kurka w różnych odsłonach

Składniki:• 2 kokosy przecięte na pół • 200 g białej czekolady• 200 ml śmietany kremówki• 2 galaretki cytrynowe• 100 ml mleczka kokosowegoSposób przygotowania:Przecięte kokosy wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Dwie galaretki rozpuszczamy w ½ litra wody, dodajemy do tego pokruszoną białą czekoladę, mieszamy. Czekolada musi rozpuścić się w galaretce. W razie problemów wkładamy miskę z masą do gorącej wody i mieszamy do skutku. Powstałą masę odstawiamy by trochę ostygła, ale nie stężała. Ubijamy śmietanę wraz z mlekiem kokosowym. Po ostygnięciu całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do zmrożonych połówek kokosa i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Dulce de coco
Dulce de coco
podziel się:

Pozostałe wiadomości