Przepisy Pawła Urbańskiego, 3. edycja, Poznań

Podrygi szalonej kózki
Podrygi szalonej kózki

PRZYSTAWKA:

Podrygi szalonej kózki

Składniki:

  • garść roszponki
    • garść rukoli
      • 1/2 gruszki
        • 5 - 6 plasterków rolady z koziego sera
          • 1/2 garści pestek dyni
            • 1 łyżeczka miodu gryczanego
              • oliwa z oliwek
                • ocet balsamiczny z modeny
                  • 1 szczypta grubo mielonej soli morskiej
                    • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
                      • szynka parmeńska

                        Sposób przygotowania:

                        Sałaty mieszamy ze sobą i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na sałacie na przemian z plastrami sera koziego. Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy całość. Doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Ziarna przyprawy ugniatamy w moździerzu do uzyskania grubo "mielonego" pieprzu, który jest jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty, niż zmielony w młynku. Szynkę parmeńską kroimy na drobne paski i dodajemy do sałaty. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i wykańczamy łyżeczką miodu.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Winna sakwa

                        Winna sakwa
                        Winna sakwa

                        Składniki:

                        • pstrąg
                          • marchewka
                            • por
                              • cukinia
                                • kilka różyczek brokułu
                                  • plasterek cytryny
                                    • 2 ząbki młodego czosnku
                                      • szparagi
                                        • koper, tymianek i rozmaryn
                                          • masło
                                            • białe wino
                                              • kuskus
                                                • mięta
                                                  • papryczka chilli
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • oliwki najlepiej czarne

                                                        Pstrąga razem z obranymi warzywami, świeżymi ziołami, cytryną, masłem i białym winem wkładamy w rękaw do pieczenia. Całość wiążemy w taki sposób, aby powstał worek.

                                                        Po wstawieniu do piekarnika wino i soki z warzyw zaczynają parować, tworząc fantastyczny sos. Danie główne podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu kuskusem, oraz papryczką chilli i miętą.

                                                        DESER:

                                                        Rozkoszny tercet

                                                        Rozkoszny tercet
                                                        Rozkoszny tercet

                                                        Tarta cytrynowa

                                                        Ciasto:

                                                        Składniki:

                                                        • 300 g mąki
                                                          • 150 g masła
                                                            • 1/2 łyżeczki soli
                                                              • 120 g cukru pudru
                                                                • 3 żółtka
                                                                  • ziarenka z połowy laski wanilii
                                                                    • starta skórka z połowy cytryny
                                                                      • 1 jajko

                                                                        Krem cytrynowy

                                                                        Składniki:

                                                                        • skórka i sok z 5 cytryn
                                                                          • 300 ml śmietanki 30%
                                                                            • 390 g cukru
                                                                              • 9 dużych jaj
                                                                                • 1 żółtko

                                                                                  Mąkę mieszamy z drobno pokrojonym masłem i solą, tak, aby powstała masa przypominała gruby piasek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy resztę do mąki z masłem. Całość ugniatamy na delikatne ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykładamy nim formę do tarty, następnie dziurkujemy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy 20 minut. W tym czasie, odłożoną wcześniej odrobinę ciasta miksujemy z jednym jajkiem.

                                                                                  Po dwudziestu minutach zdejmujemy papier do pieczenia z fasolą, smarujemy powierzchnię ciasta mieszanką ciasta i jajka, zalepiając dziurki, które zrobiliśmy widelcem. Pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

                                                                                  Przygotowujemy krem cytrynowy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, którą następnie ustawiamy nad gotującą się wodą i doprowadzamy nasz krem do temperatury 60°C. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na chwilę ciasto, aby się podgrzało. Po około 5 minutach wylewamy krem do formy na tartę i pieczemy kolejne 25 minut.

                                                                                  Tarta czekoladowa

                                                                                  Ciasto:

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • opakowanie ciastek digestiv
                                                                                    • 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
                                                                                      • 3 łyżki brązowego cukru

                                                                                        Krem czekoladowy:

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 1 opakowanie śmietany 36%
                                                                                          • 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
                                                                                            • 2 duże jaja
                                                                                              • laska wanilii
                                                                                                • szczypta soli
                                                                                                  • polewa:
                                                                                                    • 2 łyżki śmietany 36%
                                                                                                      • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
                                                                                                        • 2 łyżki gorącej wody

                                                                                                          Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min.

                                                                                                          Następnie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.

                                                                                                          Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.

                                                                                                          Truskawki w białej czekoladzie z czarnym pieprzem w kremie balsamicznym

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 250 g truskawek
                                                                                                            • tabliczka białej czekolady
                                                                                                              • pieprz utłuczony w moździerzu
                                                                                                                • krem balsamiczny

                                                                                                                  Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na umyte i osuszone truskawki wylewamy roztopioną czekoladę i posypujemy je czarnym pieprzem. Tak przyrządzone truskawki wkładamy na 30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Truskawki podajemy zatopione w odrobinie kremu balsamicznego.

                                                                                                                  Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości