Przepisy Marty Cnotliwy, 3. edycja, Szczecin

Przepisy Marty Cnotliwy, 3. edycja, Szczecin
Przepisy Marty Cnotliwy, 3. edycja, Szczecin
 Polędwiczki alla bella mozzarella
Polędwiczki alla bella mozzarella

PRZYSTAWKA:Zupa krem Mamma MiaSkładniki:• 4 średnie cukinie• 1 cebula• 2 duże ząbki czosnku• kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%)• biały pieprz• 2 bulionetki warzywne• 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju (rzepakowego albo z pestek winogron)• pikantny ser pecorinoSposób przygotowania:Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło albo olej, następnie dusimy na nim cebulę z czosnkiem aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki (talarki w ćwiartki). Pokrojoną cukinię dodajemy do garnka z cebulą, całość mieszamy i podlewamy odrobiną zagotowanej wody. Dodajemy 1 bulionetkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie, miksujemy składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać wody lub mleka. Przed podaniem możemy oprószyć zupę z wierzchu wiórkami pikantnego sera pecorino.DANIE GŁÓWNE:Polędwiczki alla bella mozzarella

Składniki:• ok. 1 kg polędwiczek wieprzowych• 1-2 słoiczki suszonych pomidorów w oliwie• dwa pęczki świeżej bazylii• 2 kulki mozzarelli• kilka ząbków czosnku• sól• mieszanka ziół włoskich (cząber, oregano, rozmaryn, suszone pomidory, czosnek)• czarne oliwki• oliwa z oliwekSposób przygotowania:Polędwiczki nacieramy ziołami, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, tak, aby mięso nabrało aromatu. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy polędwiczki w całości na złoty kolor z każdej strony. Możemy użyć aromatyzowanej oliwy (np. z bazylią lub czosnkiem). Po przestygnięciu polędwiczki kroimy w poprzek na 4-centymetrowe, równe plastry, które lekko rozbijamy. Odsączamy na sitku pomidory z zalewy. Pocięte mięso układamy w naczyniu do pieczenia, na każdym plastrze kładziemy na zmianę grubą warstwę listków bazylii, plaster pomidora, plaster mozzarelli i czarną oliwkę (możemy nabić ją na wykałaczkę). Tak przygotowane mięso zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.DESER:Malinowa panna

Składniki:• 4 czubate łyżki stołowe cukru pudru• 250 ml śmietanki kremówki (30%)• 50 ml mleka• 250 g serka mascarpone• laska wanilii lub aromat waniliowy• 4 łyżki żelatyny• maliny • cytryna• świeża miętaSposób przygotowania:W rondelku rozgrzewamy mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii, aż do zagotowania. Następnie rondelek zestawiamy z palnika. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy ją na kilka minut żeby dobrze namokła. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą, żeby nie powstały grudki. Do rondelka wrzucamy mascarpone i całość miksujemy, dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę wlewamy do silikonowych foremek na babeczki lub kokilek. Gotowe porcje przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin. W małym garnuszku dusimy łyżkę malin, dodajemy do smaku kilka łyżeczek cukru pudru i na małym ogniu ucieramy sos. Pod koniec ucierania dodajemy odrobinę soku z cytryny i całość sosu odstawiamy do ostygnięcia. Deser dekorujemy sosem malinowym, świeżymi owocami i listkiem mięty. Podajemy schłodzone.

Malinowa panna
Malinowa panna
podziel się:

Pozostałe wiadomości