Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale

Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale
Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale

PRZYSTAWKA:

Przysmak Podhalanki

Składniki:

  • 18 dag oscypka
    • 2 jajka
      • szczypta soli, szczypta pieprzu,
        • 20 dag bułki tartej
          • 15 dag dżemu żurawinowego

            Sposób przygotowania:

            Ser kroimy w 2 cm plastry. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie każdy plaster moczymy w rozbełtanym jajku z przyprawami i obtaczamy w tartej bułce. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy około minuty z każdej strony. Podajemy z żurawiną.

            DANIE GŁÓWNE:

            Klepaniec Maryny

            Klepaniec Maryny
            Klepaniec Maryny

            Składniki:

            • 70 dag piersi z kurczaka
              • 15 dag sera żółtego
                • 10 dag masła
                  • 2 jajka
                    • 1 kg ziemniaków
                      • koperek
                        • pieprz, sól
                          • przyprawa uniwersalna
                            • słodka papryka
                              • serek topiony

                                Sposób przygotowania:

                                Porcjujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy. Następnie przyprawiamy. Masło kroimy w plastry i układamy na powierzchni kurczaka. Dodajemy tarty ser żółty i drobno pokrojony koperek. Pierś z nadzieniem zawijamy a następnie panierujemy w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu przez około 2 minuty z każdej strony. Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypujemy do rękawa do pieczenia, dodajemy przyprawy, masło. Zamykamy szczelnie i pieczemy 25 minut w piekarniku w temperaturze 200°C Przed podaniem mięso rozkrajamy na pół, do środka wkładamy serek topiony i dekorujemy winogronami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

                                Sałatka wiosenna:

                                Składniki:

                                • kapusta pekińska
                                  • papryka czerwona
                                    • papryka żółta
                                      • ogórek zielony
                                        • słoik pieczarek marynowanych
                                          • pół cytryny
                                            • prażone migdały

                                              Sposób przygotowania:

                                              Wszystkie warzywa kroimy i doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem, solą oraz sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami.

                                              DESER:

                                              Ognisty łakoć sieniawian

                                              Ognisty łakoć sieniawian
                                              Ognisty łakoć sieniawian

                                              Składniki:

                                              • 1/2 kg sera białego
                                                • 10 dag żurawiny
                                                  • cukier waniliowy
                                                    • 2 żółtka
                                                      • 2 łyżki cukru
                                                        • skórka z dwóch pomarańczy
                                                          • 10 dag włoskich orzechów
                                                            • puszka brzoskwiń do dekoracji
                                                              • 10 kostek cukru
                                                                • 100 g alkoholu

                                                                  Ciasto:

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1/2 kg mąki
                                                                    • 3 szklanki mleka
                                                                      • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
                                                                        • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                          • 2 jajka

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Ser mielimy, dodajemy żurawinę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie i wszystko starannie mieszamy. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną oraz proszek do pieczenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przygotowanym wcześniej serem smarujemy naleśniki składając je w kształt trójkąta. Na każdym talerzu układamy dwa naleśniki, obok połówkę brzoskwini do której wkładamy zanurzoną w alkoholu kostkę cukru. Przed podaniem kostkę podpalamy. Naleśniki podajemy ozdobione płonącą brzoskwinią, bitą śmietaną i świeżą miętą.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości