Przepisy GRZEGORZA JANISZEWSKIEGO, sezon 5, Tarnów

Prolog à la Pinokio
Prolog à la Pinokio

PRZYSTAWKA:

Prolog a’la Pinokio

Składniki:

  • 4 małe naleśniki
    • 1/2 opakowania szpinaku (świeży lub mrożony)
      • 1/2 kostki śmietankowego sera twarogowego
        • 1 cebula
          • 3-4 ząbki czosnku
            • 1 łyżka masła
              • sól, pieprz

                Sposób przygotowania:

                Jeżeli używamy szpinaku mrożonego należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szpinak. Całość chwilę podsmażamy, aż do odparowania nadmiaru wody. Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy szpinakowy farsz, a następnie zwijamy w rulony lub stożki. Gotowe naleśniki delikatnie podsmażamy na patelni, aż do uzyskania chrupkości. Podajemy gorące, z odrobiną sałatki z grillowanego kurczaka, z winogronami i orzechami w sosie z jogurtu greckiego i majonezu.

                Naleśniki

                Składniki:

                • 1 szklanka mleka
                  • 1 ½ szklanki mąki
                    • 2 jajka
                      • szczypta soli
                        • szczypta cukru
                          • 40 ml oleju (do ciasta)

                            Sposób przygotowania:

                            Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (olej jest już w cieście).

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Trylogia smaku

                            Trylogia smaku
                            Trylogia smaku

                            Składniki:

                            • 800 g polędwicy wieprzowej
                              • 60 ml oliwy
                                • 50 g masła
                                  • 25 ml żubrówki 40%
                                    • 250 g kurek
                                      • sól, pieprz
                                        • 1/2 kg ziemniaków

                                          Sposób przygotowania:

                                          Na rozgrzanej oliwie obsmażamy ze wszystkich stron polędwiczki razem ze składnikami marynaty. Następnie obsmażone polędwiczki przekładamy naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Pozostałe na patelni składniki podlewamy żubrówką i odrobiną wody, dusimy przez 5 minut, a następnie przecieramy przez sito. Do powstałego sosu dodajemy masło i całość i jeszcze chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy dokładnie oczyszczone i usmażone na maśle kurki. Polędwiczki podajemy pokrojone w plastry z dowolnymi warzywami z wody i pieczonymi ziemniakami.

                                          Marynata do mięsa:

                                          • 30 ml oliwy
                                            • 2 rozgniecione ząbki czosnku
                                              • 3 źdźbła trawy żubrowej
                                                • 1 jabłko
                                                  • 1 cebula
                                                    • sól, pieprz

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Jabłko i cebulę kroimy w talarki. Trawę żubrową kruszymy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowanymi składnikami obkładamy doprawione solą i pieprzem mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

                                                      DESER:

                                                      Sekret Balladyny

                                                      Sekret Balladyny
                                                      Sekret Balladyny

                                                      Składniki:

                                                      • 330 ml śmietany 30%
                                                        • 200 g serka mascarpone
                                                          • 3 łyżki cukru pudru
                                                            • 2 szklanki świeżych malin
                                                              • 10 dowolnych ciastek zbożowych

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ciastka kruszymy i układamy na dnie szklanek lub pucharków, w których podamy deser. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość jeszcze przez chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowym kremem przykrywamy warstwę ciastek. Maliny rozgniatamy widelcem lub krótko miksujemy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru, i wykładamy na warstwę kremu mascarpone. Deser podajemy schłodzony.

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości