Przepisy Elżbiety Clark, 3. edycja, Warszawa

Przepisy Elżbiety Clark, 3. edycja, Warszawa
Przepisy Elżbiety Clark, 3. edycja, Warszawa

PRZYSTAWKASezamowo-miodowe prowokacjeSkładniki:• 2 piersi kurczaka • 2 jajka• 4 łyżeczki sezamu mielonego• 2 szklanki płatków kukurydzianych • szczypta soli, pieprzu i granulowanego czosnku• oliwaSposób przygotowania:Mięso dokładnie myjemy, suszymy na lnianej ściereczce i zanurzamy w dobrze roztrzepanych jajkach. Następnie obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Przygotowane kawałki kurczaka podsmażamy na małym ogniu przez trzy minuty. Gdy mięso będzie złociste, posypujemy je sezamem, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smażymy przez kolejne dwie minuty. Na koniec całość polewamy przygotowanym sosem i podsmażamy raz jeszcze przez dwie minuty.SosSkładniki:• 3/4 szklanki przegotowanej wody• 6 łyżek miodu• 4 łyżki musztardy• sok z 1 cytrynySposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.DANIE GŁÓWNENiezależność to jest to

Składniki:• cały indyk - ok.4 kg• 4 duże jabłka (najlepiej reneta) • suszone rodzynki, morele i śliwki • mała osełka masła • sól, pieprz• 4-5 ząbków świeżego czosnku• 1/2 szklanki oliwySposób przygotowania:Osiem godzin przed pieczeniem, indyka dokładnie oczyszczamy i suszymy. Następnie nacieramy go przyprawami: solą, pieprzem i świeżym czosnkiem. Wnętrze indyka wypełniamy suszonymi bakaliami oraz pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy go rozpuszczonym masłem oraz oliwą. Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 170-180°C i pieczemy dalej przez 45 minut na 1 kg indyka. W czasie pieczenia należy pamiętać o częstym polewaniu indyka gromadzącym się na dnie brytfanki sosem.Sos do indykaSkładniki:• 2/3 szklanki cukru• 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina• płaska łyżeczka cynamonu • 3 szklanki świeżych borówek • 1/2 szklanki soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Cukier, wino i cynamon zagotowujemy. Mieszamy około 5 minut do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy borówki i sok pomarańczowy. Całość gotujemy przez 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając, aż borówki staną się miękkie. Sos odstawiamy do ostygnięcia.Pieczony ziemniakSkładniki:• 4 duże ziemniaki• 4 łyżeczki masła• 4 łyżeczki śmietany• 4 plastry boczku• oliwa Sposób przygotowania:Plastry boczku smażymy na oliwie aż staną się chrupiące. Następnie zdejmujemy je z patelni i kruszymy na drobne kawałki. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je w piekarniku razem z indykiem przez 50 minut w temperaturze 170-180°C. Po upieczeniu ziemniaki odwijamy z folii i kroimy na pół. Na wierzch każdej z połówek kładziemy łyżeczkę masła i śmietany, a następnie całość posypujemy kruszonym boczkiem.DESERWaniliowe wspomnienie z dzieciństwa

Niezależność to jest to
Niezależność to jest to
Źródło: TVN

Składniki:• 4 duże gruszki (średniej wielkości)• 4 szklanki wody• 4 łyżki cukruSposób przygotowania:Gruszki obieramy i kroimy na kawałki według uznania. Wydrążamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki wrzucamy do gotującej się wody z cukrem. Gotujemy do miękkości przez około 15 minut.Sos waniliowySkładniki:• 2 żółtka• 1 szklanka mleka (3%) • 2 utarte laski wanilii• płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej• 4 łyżki cukruSposób przygotowania:Cukier dokładnie ucieramy ze startą wanilią i żółtkami. Zagotowujemy połowę mleka. Pozostałą połowę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do wrzącego mleka powoli dolewamy mleko rozmieszane z mąką i całość mieszamy aż do ponownego zagotowania. Mleko łączymy z utartą wcześniej masą. Sos odstawiamy do ostudzenia.Sposób podania:Ostudzone gruszki polewamy sosem. Talerze możemy udekorować kawałkami winogron, truskawek oraz liśćmi świeżej mięty.

Waniliowe wspomnienie z dzieciństwa
Waniliowe wspomnienie z dzieciństwa
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości