Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej 3. edycja, Podhale

Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej 3. edycja, Podhale
Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej 3. edycja, Podhale

PRZYSTAWKA:Bundz po włosku i feta z prosciuttoSkładniki:• 500 g bundzu • 3-4 pomidory • oliwa z oliwek• listki świeżej bazylii• suszone przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, • sól, pieprzSposób przygotowania:Ser kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy lekko z obu stron i układamy na półmisku. Następnie posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. W ten sposób przygotowany ser odkładamy na jakiś czas do lodówki. Następnie wykładamy na talerz plaster sera, przykrywamy plastrem pomidora, a na wierzchu układamy listki świeżej bazylii. Do dekoracji talerza używamy roszponki lub rukoli. Feta z szynką prosciuttoSkładniki:• opakowanie sera feta• 100 g szynki prosciutto• 500 g pomidorków koktajlowych • pieprz, sól, • papryka słodka i ostra • 1 pęczek natki pietruszkiSposób przygotowania:Ser rozcieramy z przyprawami i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Rozkładamy plaster szynki i smarujemy przygotowanym serem. Następnie zwijamy szynkę w rulon. Kroimy 2 pomidorki i układamy na talerzu. Na połówki blisko siebie położonych pomidorków kładziemy rulon z szynki. Ozdabiamy pietruszką i zieloną sałatą.DANIE GLÓWNE:Indycza zwijka z warzywami

Składniki:• pierś z indyka• 1/2 zielonej papryki• 1/2 czerwonej papryki• marchewka • cebula • pietruszka• sól, pierz • czerwona papryka• szklanka białego wytrawnego wina • 4 łyżki oliwy do smażenia• 2 łyżki masłaSposób przygotowania:Pierś płuczemy i rozkrajamy na podłużny płat, następnie rozbijamy jak najcieniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Następnie do smażenia dodajemy kolejno: startą marchewkę, pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę i na koniec pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Przykrywamy i dusimy około 15 minut. Tak przygotowany farsz wykładamy na 2/3 rozbitej piersi. Zwijamy w rulon zaczynając od strony z farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino i lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką z selera ze śmietaną oraz sałatką z pomidorków koktajlowych z oliwą i pietruszką. Sos z zielonego pieprzuSkładniki:• szklanka bulionu • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki pszennej• opakowanie zielonego pieprzu• sólSposób przygotowania:Roztapiamy masło na patelni. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy aż do zrumienienia. Wlewamy bulion i dodajemy zmielony pieprz a także pieprz w ziarenkach. Gotujemy około 3-5 minut na wolnym ogniu. W razie zgęstnienia rozcieńczamy bulionem.DESER:Truskawkowy torcik w obłokach

Indycza zwijka z warzywami
Indycza zwijka z warzywami
Truskawkowy torcik w obłokach
Truskawkowy torcik w obłokach

BiszkoptSkładniki:• 3 jajka• 3 łyżki mąki • 3 łyżki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i po jednej łyżce mąki powoli mieszając. Wlewamy masę do tortownicy o przekątnej 24 cm i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.MasaSkładniki:• 2 serki waniliowe• 250 ml śmietany kremówki• 2 łyżki cukru pudru • 1 galaretka cytrynowa • 1 galaretka truskawkowa• 300 g truskawek• 1/2 tabliczki gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1/2 szklanki wody, a truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkami powoli mieszając. Dodajemy startą czekoladę a na koniec wlewamy stężałą galaretkę cytrynową. Gotową masę wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości