Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera
Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

ADAM CZAPSKI

Przystawka:

Pasztet babci Krysi z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Pasztet:

  • pierś z kurczaka
    • 250 g karkówki (tłustej) lub łopatki wieprzowej
      • 100 g tłustego boczku
        • 250 g wątróbki drobiowej
          • 1 łyżka smalcu
            • 2 duże cebule
              • 1 zwykła bułka
                • łyżeczka mąki ziemniaczanej
                  • 3 jajka
                    • liść laurowy
                      • gałka muszkatołowa
                        • imbir, pieprz, ziele angielskie, jarzynka, jałowiec, majeranek.

                          Konfitura:

                          • 50 g masła
                            • 4 średnie czerwone cebule (cienko pokrojone)
                              • 1/4 szklanki cukru
                                • 3/4 szklanki czerwonego wina
                                  • 1/4 szklanki porto
                                    • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina

                                      Sposób przygotowania:

                                      Mięso (bez wątróbki) kroimy w duże kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładamy do podgrzanego rondla. Dodajemy szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, jarzynki i smalcu. Dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso, a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy przez kolejne 15 minut. Po uduszeniu wyjmujemy wątróbkę, a do cebuli dodajemy bułkę i dusimy aż zmięknie. Ostudzone mięso, łącznie z wątróbką, oraz bułkę dokładnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Gotową masę przyprawiamy zmielonymi w młynku przyprawami (po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku). Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Ubijamy białka, wlewamy do masy i ponownie delikatnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 – 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z formy i czekamy aż wystygnie. Na dużej patelni roztapiamy masło. Smażymy cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewamy wino, porto, ocet i całość gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia około 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Przed podaniem kroimy pasztet w plastry i podajemy z ciepłą konfiturą.

                                      Pasztet babci Krysi
                                      Pasztet babci Krysi

                                      Danie główne:

                                      Wołowina po burgundzku pod ziemniaczaną kołderką

                                      Składniki:

                                      • 6 małych szalotek
                                        • 3 plastry boczku bez skóry, pokrojonego w cienkie plastry
                                          • 1 łyżka oliwy
                                            • 200 g pieczarek
                                              • 1/2 kg wołowiny na pieczeń (oczyszczonej, pokrojonej na kawałki)
                                                • 20 g mąki
                                                  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                    • 1 łyżeczka liści świeżego tymianku
                                                      • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
                                                        • 1 szklanka bulionu wołowego
                                                          • 500 g mrożonych ziemniaków w plasterkach (paczkowanych)
                                                            • 1 płat ciasta francuskiego
                                                              • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
                                                                • 2 cukinie
                                                                  • 4 duże marchwie
                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                      • masło

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Szalotki obieramy i przekrajamy wzdłuż na połowę. W żeliwnym rondlu obsmażamy boczek, mieszając aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go i odsączamy. Pokrojone cebulki obsmażamy w tym samym rondlu do zarumienienia. Po wyjęciu z rondla cebuli, rozgrzewamy w nim oliwę, na której obsmażamy pieczarki. Pokrojoną na kawałki wołowinę obtaczamy w mące i smażymy partiami na pozostałej oliwie. Dodajemy boczek, cebulki z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Następnie dodajemy pieczarki i dalej dusimy około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina będzie miękka.

                                                                        W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Na stolnicy lub blacie kuchennym rozwałkowujemy ciasto francuskie. Wycinamy szklanką kręgi z ciasta i pozostawiamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki. Następnie układamy je na blasze piekarnika posmarowanej oliwą. Ziemniaki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotowane wcześniej krążki ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na 5 ostatnich minut opiekania ziemniaków (do czasu aż krążki uzyskają złocisty kolor).

                                                                        Następnie wołowinę posypujemy natką pietruszki i wkładamy ją do czterech żaroodpornych kokilek (o pojemności ok. 310 ml). Każdą z nich przykrywamy krążkiem upieczonego, francuskiego ciasta.

                                                                        Nożykiem do obierania warzyw kroimy cukinię i marchew w równe, długie wstążki. Obsmażamy na maśle warzywa aż zmiękną. Przyprawiamy je pieprzem i solą, i układamy na talerzu jako dekorację obok ziemniaczanych plasterków.

                                                                        Wołowina po burgundzku
                                                                        Wołowina po burgundzku

                                                                        Deser

                                                                        Panna cotta z gorącym musem malinowym

                                                                        Składniki:

                                                                        • 500g śmietany 30%
                                                                          • 50 g cukru
                                                                            • miąższ z laski wanilii
                                                                              • laska cynamonu
                                                                                • 2 blaty żelatyny
                                                                                  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
                                                                                    • 100 ml czerwonego wina
                                                                                      • 4 łyżki cukru
                                                                                        • 50 g masła
                                                                                          • kilka listków świeżej mięty

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Wlewamy do garnka śmietanę, wrzucamy 50 g cukru, wanilię, żelatynę i laskę cynamonu. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Wyjmujemy cynamon i rozlewamy wszystko do małych naczyń. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

                                                                                            Na patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru, dodajemy masło. Następnie dorzucamy owoce, dolewamy czerwone wino i dusimy wszystko ok. 15 minut.

                                                                                            Podajemy zimną panna cottę z gorącym musem malinowym i dekorujemy każdą porcję listkiem mięty.

                                                                                            Panna cotta
                                                                                            Panna cotta

                                                                                            Autor: TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości