Obazda, szpinak i trufle, czyli klimat niemiecki w kuchni Agnieszki

Obazda, szpinak i trufle, czyli klimat niemiecki w kuchni Agnieszki
Obazda, szpinak i trufle, czyli klimat niemiecki w kuchni Agnieszki

AGNIESZKA BANACH

Przystawka

Obazda, czyli bawarska przekąskaCzas przygotowania: 15 minut

Składniki:

250 g serka typu camembert

  • 250 g serka typu brie
    • 125 g serka kanapkowego śmietankowego
      • 1 łyżka masła
        • serek topiony ementaler
          • średnia cebula
            • 1 łyżeczka kminku mielonego
              • pieprz cayenne do smaku
                • ząbek czosnku

                  Sposób przygotowania:

                  Cebulę drobno pokroić, czosnek rozetrzeć na soli. Sery skroić do naczynia, dodać masło i serek śmietankowy oraz ementaler. Mieszać wszystko na prawie jednolitą masę (masa nie będzie idealnie jednolita ze względu na widoczne białe kawałki serów pleśniowych, to stanowi specyfikę tej potrawy). Pod koniec doprawić kminkiem, solą i pieprzem cayenne. Podawać ze świeżo pieczonymi preclami, z ciemnym chlebem i zimnym piwem.

                  Obazda, czyli bawarska przekąska
                  Obazda, czyli bawarska przekąska

                  Danie główne

                  Zakręcony szpinak i szynka w sosie z sera pleśniowego

                  Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

                  Składniki na dwie roladki (ze szpinakiem, z szynka parmeńską i szparagami):

                  • 4 filety z kurczaka
                    • 100 g szynki parmeńskiej ewentualnie szwardzwaldzkiej
                      • mały słoiczek konserwowych zielonych szparagów
                        • 50 g sera feta
                          • 150 g szpinaku
                            • 200 g sera gorgonzola
                              • 200 ml śmietanki 30%
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 2 jajka
                                    • sól i pieprz do smaku
                                      • 1 kieliszek białego wina
                                        • 1 łyżka masła

                                          Sposób przygotowania:

                                          Filety mielimy, dodajemy jajka i przyprawiamy, następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Masę mięsną wykładamy na folię spożywczą, rozkładając w kształt prostokąta x 2 (najlepiej zwilżoną ręką) na grubość około ½ cm, zwracając uwagę na to, aby nie było dziur w strukturze. Następnie wykładamy plasterki szynki, zakładając delikatnie jeden na drugi. Szparagi układamy po 2 wzdłuż przez środek, na szparagach układamy pokrojony w paski ser gorgonzola (100 g). Wszystko zwijamy delikatnie w roladę. Utworzy się tzw. cukierek. Całość zawijamy jeszcze w folię aluminiową. Podobnie postępujemy z przygotowaniem roladki ze szpinakiem: szpinak smażymy na maśle na rozgrzanej patelni, doprawiając do smaku serem feta, wyciśniętymi ząbkami czosnku, odrobiną śmietanki oraz solą i pieprzem. Następnie tworzymy roladki. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

                                          Sos:

                                          Pozostałą część sera pleśniowego topimy na patelni, następnie podlewamy winem i gotujemy do odparowania, na końcu dodajemy śmietankę i gotujemy do momentu zredukowania śmietanki i uzyskania konsystencji sosu. Roladki podajemy polane sosem z pieczonymi ziemniakami.

                                          Zakręcony szpinak
                                          Zakręcony szpinak

                                          Deser:

                                          Śnieżne trufle

                                          Czas przygotowania: 5 godzin (1 godzina na przygotowanie + 4 godziny chłodzenia)

                                          Składniki na 20 sztuk:

                                          • 240 g białej czekolady
                                            • 1/4 śmietanki kremówki
                                              • 4 łyżki jasnego rumu (opcjonalnie)
                                                • 1/4 szklanki cukru pudru
                                                  • 1/4 płatków migdałowych
                                                    • 1/4 wiórków kokosowych

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Czekoladę łamiemy na kostki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do dwóch małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, by można było ją formować. Łyżeczką nabierać masę i lepimy rękami kuleczki. Płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieszczamy w oddzielnych miseczkach i obtaczamy w nich dokładnie trufle. Układamy w papilotkach. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

                                                      Śnieżne trufle
                                                      Śnieżne trufle

                                                      Autor: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości