"Mòra wieselégò " (Zmora wesela) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

Mora wieselégò
Mora wieselégò

Sposób przygotowania:

  • Przed przystąpieniem do przygotowywania leguminy jajka należy zawsze sparzyć.
    • Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 5 łyżkami cukru.
      • Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej wody (ok. pół szklanki), mieszamy do roztopienia i schładzamy (ale nie może się ściąć!).
        • Białka ubijamy ze szczyptą soli.
          • Gdy żelatyna będzie miała temperaturę pokojową, wlewamy ją powoli do żółtek, po czym dodajemy ubite białka oraz sok z cytryny - wciąż ubijając masę.
            • Gotowy krem rozlewamy do salaterek i odstawiamy do stężenia.
              • Dekorujemy plasterkiem z limonki i wiórkami ze skórki limonki.
                podziel się:

                Pozostałe wiadomości