Składniki:
- 500 gram makaronu muszelki
- 200 gram suszonych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże , czerwone cebule
- Opakowanie ok. 250 gram pomidorków cherry
- 200 gram czarnych oliwek
- Pietruszka pęczek
- 100 gram masła
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, chili, słodka papryka, czosnek granulowany
- Stek z tuńczyka 1,5 cm szerokość
- 1 pomarańcza
- Opakowanie roszponki
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy na wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Szklimy na maśle cebulę i czosnek , potem dodajemy pomidorki cherry, a na końcu oliwki, suszone pomidory i pietruszkę wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką, czosnkiem granulowanym.
- Filetujemy pomarańczę
- Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy steki z tuńczyka ( w temperaturze pokojowej) tylko posmarowane oliwą z oliwek, dwie minuty z każdej strony.
- Wykładamy na talerz makaron z warzywami, nakładamy tuńczyka i doprawiamy solą, na nim układamy plastry pomarańczy, a obok roszponkę.