Łódeczki z psianka Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Łódeczki z psianka
Łódeczki z psianka

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
    • Odcedzamy i odstawiamy.
      • Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
        • Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
          • Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
            • Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
              • Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
                • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
                  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
                    • Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
                      • Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
                        • Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
                          • Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
                            • Doprawiamy solą i pieprzem.
                              • Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
                                • Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
                                  • Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
                                    • W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
                                      • Wierzch posypujemy startym parmezanem.
                                        • Dekorujemy świeżą bazylią .
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości