Grillowana pierś kurczaka, karczek w warzywach i ptasie mleczko z likierem w wykonaniu naczelniczki

Grillowana pierś kurczaka, karczek w warzywach i ptasie mleczko z likierem w wykonaniu naczelniczki
Grillowana pierś kurczaka, karczek w warzywach i ptasie mleczko z likierem w wykonaniu naczelniczki

KSENIA MISIAK

PRZYSTAWKA

Grillowana pierś kurczaka

(czas przygotowania: 15 minut + czas grillowania: 15 minut)

SKŁADNIKI:

  • 8 piersi kurczaka
    • 300 g sera żółtego
      • 2 pomidory
        • 2 małe cebulki
          • kilka ogórków w musztardzie (z domowej spiżarni)

            Sposób przygotowania:

            Do przygotowania tej potrawy konieczne jest posiadanie stołowego grilla posiadającego płytę teflonową górną oraz 8 malutkich patelenek pod nią.

            Z piersi kurczaka wykrawamy jednakowej wielkości i grubości medaliony. Ser żółty kroimy w kostkę. Pomidory obrane ze skórki i cebulę kroimy w plasterki. Ser żółty układamy na patelenkach, następnie kładziemy plaster pomidora i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka grillujemy po około 7 minut z każdej strony. Piersi zdejmujemy z grilla i polewamy roztopionym serem z przypieczonym pomidorkiem i cebulą. Podajemy przyozdobione sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ketchupem polanym wokół talerza, ogórkiem w musztardzie oraz grzanką z masłem.

            Grillowana pierś kurczaka
            Grillowana pierś kurczaka
            Źródło: TVN

            DANIE GŁÓWNE

            Karczek w warzywach

            (czas przygotowania: ok. 60 minut

            + czas pieczenia: 120 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚ C)

            SKŁADNIKI:

            • 1,5 kg karkówki wieprzowej
              • 3 cebule białe
                • 3 cebule czerwone
                  • biała część pora
                    • 5 średniej wielkości marchewek
                      • 3 średniej wielkości pietruszki
                        • 1 seler
                          • 0,5 l bulionu warzywnego
                            • 2 łyżki oliwy do zeszklenia cebuli

                              Sposób przygotowania:

                              Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i kilka godzin wcześniej posypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki. Cebulę białą i czerwoną kroimy w półksiężyce, mieszamy, a następnie szklimy na patelni. Warzywa (marchewkę, pietruszkę i pora) kroimy w plasterki. Następnie każdą porcję karkówki obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Następie znów warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Warstwy układamy, aż do wyczerpania składników. Ważne, żeby ostatnią warstwę tworzyły warzywa. Całość zalewamy bulionem i pieczemy. Na koniec wytworzony w trakcie pieczenia sos możemy zaprawić delikatnie mąką. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

                              Karczek w warzywach
                              Karczek w warzywach
                              Źródło: TVN

                              DESER

                              Ptasie mleczko z likierem

                              (czas przygotowania: ok.60 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce)

                              SKŁADNIKI:

                              • mleko niesłodzone skondensowane w puszce
                                • 3 różnego rodzaju galaretki (w zależności od upodobań)
                                  • owoce (również w zależności od upodobań)
                                    • 200 g biszkoptów
                                      • krem likierowy pasujący smakowo do owoców
                                        • poncz do nasączenia biszkoptów

                                          Sposób przygotowania:

                                          Zalewamy wrzątkiem galaretki. Przy czym dwie z nich w proporcji wody dwukrotnie mniejszej aniżeli w przepisie na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Żeby przyspieszyć proces studzenia możemy wstawić je do zimnej wody. Mleko rozlewamy w równych proporcjach do dwóch szklanek. Na spodzie tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do ciasta, układamy biszkopty i nasączamy je ponczem. Następnie miksujemy jedną część mleka z jedną galaretką i wylewamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu powstałej masy układamy następną warstwę biszkoptów i ponownie nasączamy galaretką zmieszaną z mlekiem. Tortownice odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu układamy owoce, zalewamy połową galaretki i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wlewamy pozostałą część galaretki i całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

                                          Podajemy z kremem likierowym polanym wokół porcji ciasta.

                                          Ptasie mleczko z likierem
                                          Ptasie mleczko z likierem
                                          Źródło: TVN

                                          Autor: TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości