Gęś w buraczkach Tomasza Listopadzkiego (Warszawa)

Gęś w buraczkach
Gęś w buraczkach

Sposób przygotowania:

  • Z gęsi usuwamy kości.
    • Mięso peklujemy w soli, pieprzu, majeranku, gałce muszkatołowej, zielu angielskim i cukrze.
      • Gęś powinna peklować się w przykrytym dokładnie kamiennym garze przez tydzień
        • Na patelni rozgrzewamy olej.
          • Dodajemy czosnek, majeranek i obsmażamy gęś.
            • Usmażone mięso przekładamy do brytfanny.
              • Dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki.
                • Pieczemy w temperaturze 180°C (musimy sami wyczuć, czy gęś jest gotowa).
                  • Gotujemy nieobrane buraki z solą i cukrem.
                    • Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce.
                      • Starte buraki smażymy na tłuszczu z gęsi.
                        • Topinambur obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
                          • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości