Dzikość dżungli Lesława Charlińskiego (Poznań)

Dzikość dżungli
Dzikość dżungli

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy w rondlu.
    • Dodajemy kakao i mieszamy.
      • Z białek ubijamy sztywną pianę.
        • Do ubitej piany dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy przez chwilę.
          • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
            • Dodajemy jedną szklankę cukru, żółtka, pół szklanki mleka i roztopiony tłuszcz z kakao.
              • Dokładnie mieszamy.
                • Do powstałej masy dodajemy powoli ubitą pianę.
                  • Na blachę wylewamy ciasto.
                    • Na wierzch kładziemy część wiśni.
                      • Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut.
                        • W garnku roztapiamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka.
                          • Roztopioną czekoladę wylewamy na upieczone ciasto.
                            • Rum, miód i starty imbir łączymy.
                              • Powstałą marynatą zalewamy pozostałą część wiśni.
                                • Śmietanę z dodatkiem jednej łyżeczki cukru ubijamy.
                                  • Na talerzu kładziemy kawałek ciasta, polewamy wiśniami w marynacie.
                                    • Obok ciasta układamy ubitą śmietanę.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości