„Daleko jeszcze?!” Ewelina Martys

Daleko jeszcze
Daleko jeszcze

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotowujemy sos winegret. Mieszamy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżkę musztardy, pieprz, sól oraz posiekaną drobno papryczkę chili.
    • Następnie kroimy awokado w kostkę a pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki. Siekamy część liści bazylii, a drugą część zostawiamy w całości. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z sosem winegret.
      • Mieszamy rukolę z prażonymi pestkami dyni oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami, wcześniej odsączonymi z oliwy.
        • Kromki pieczywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek i nacieramy wedle uznania ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut w 180°C .
          • Na grzankach układamy warzywa w sosie winegret i oprószamy tartym serem Grana Padano.
            • Obok bruschetty układamy porcję sałaty z rukoli.
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości