Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki
Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

KAMILA GOLONKA

Przystawka

Balsamiczne bruschetty

Składniki:

  • kubek świeżych liści bazylii
    • 1 kg pomidorów
      • 4 łyżki oliwy
        • 1 duże mango
          • 1 kulka sera mozzarella
            • garść czarnych oliwek
              • sól, pieprz, oregano
                • gęsty ocet balsamiczny
                  • ciabatta lub bagietka
                    • masło

                      Sposób przygotowania:

                      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bagietkę kroimy na kromki i delikatnie smarujemy masłem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 12 minut, aż kromki się zarumienią. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory, obrane mango i mozzarellę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Mieszamy je z liśćmi bazylii, następnie dodajemy oliwki. Wlewamy oliwę, dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano. Na koniec jeszcze raz mieszamy. Gotowe tosty układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy łyżkę farszu. Na koniec bruschetty polewamy gęstym octem balsamicznym i oliwą.

                      Balsamiczne bruschetty
                      Balsamiczne bruschetty

                      Danie główneSteki z krewetkami

                      Składniki:

                      • 4 grube kotlety wołowe
                        • 0,25 kubka syropu klonowego
                          • 3 ząbki posiekanego czosnku
                            • szczypka soli i pieprzu

                              Sposób przygotowania:

                              Kotlety zalewamy syropem klonowym wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do marynowania na 12 godzin.Tygrysie krewetki

                              Składniki:

                              • 16 dużych świeżych krewetek tygrysich
                                • 200 g masła
                                  • 8 posiekanych ząbków czosnku

                                    Sposób przygotowania:

                                    Krewetki delikatnie myjemy, następnie obieramy pozostawiając ogonki. Układamy je w misce, mieszamy z masłem i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

                                    Dodatki do dania głównego:

                                    Ziemniaki

                                    • 4 średnie jamsy
                                      • 3 łyżki margaryny
                                        • 1 łyżka brązowego cukru
                                          • 1 duża szczypta cynamonu

                                            Sposób przygotowania:

                                            Jamsy obieramy ze skórki, kroimy w kostki. Gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy. Dodajemy do nich margarynę, cukier i cynamon. Całość mieszamy i wykładamy na talerz.Warzywa

                                            • 8 małych marchewek z łodygami
                                              • 1 czerwona papryka
                                                • 2 średnie czerwone cebule
                                                  • 8 małych szparagów
                                                    • 5 łyżek oliwy
                                                      • masło
                                                        • sól, pieprz, oregano

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni. Paprykę i cebulkę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy oliwę, szczyptę soli, pieprzu i oregano. Warzywa wkładamy do piekarnika na 40-45 min. W połowie pieczenia odwracamy je na drugą stronę. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. W zależności od tego jakie mięso lubimy, steki smażymy odpowiednio długo:

                                                          • krwiste: około 3-5 minut z każdej strony
                                                            • średnio wysmażone: około 5-8 minut z każdej strony
                                                              • wysmażone: około 8-10 minut z każdej strony

                                                                Krewetki smażymy przez około 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.Na talerz wykładamy warzywa i mięso. Na wierzch steku kładziemy krewetki.

                                                                Steki z krewetkami
                                                                Steki z krewetkami

                                                                Deser

                                                                Czekoladowe fondue

                                                                • 1 kg gorzkiej czekolady
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • pól kubka bitej śmietany

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy bitą śmietanę i sól. Masę czekoladową wlewamy do naczynia na fondue. Podajemy z truskawkami, bananami, malinami i jeżynami.

                                                                      Czekoladowe fondue
                                                                      Czekoladowe fondue

                                                                      Autor: TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości