Zupa - krem z wędzonym karpiem

Zupa - krem z wędzonym karpiem
Zupa - krem z wędzonym karpiem
Oto pierwszy przepis konkursowy, który zachwycił nasze jury. Zupa - krem z wędzonym karpiem to zupełnie nowe, nieszablonowe podejście do tej ryby. Autorce przepisu serdecznie gratulujemy!

Składniki:

130 g filetów z wędzonego karpia olej słonecznikowy do duszenia 2 małe ziemniaki 2 szalotki 1/2 szklanki gęstej śmietany bulion warzywny lub rosół z karpia natka pietruszki gałązka rozmarynu sól pieprz ew. płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzać olej i udusić pokrojoną szalotkę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Rozdrobione filety wędzonego karpia dodać do gotowego wywaru, zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Doprawić do smaku i zagotować. Krem udekorować rozmarynem lub prażonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

Autor: Anna Ostafińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości