Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola
Składniki:
200g bobu
1 ziemniak
1 cebula
ząbek czosnku
ok 25 g sera gorgonzola dolce
ananas
pistacje
oliwa z oliwek , masło
warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler, trawa cytrynowa)
świeża melisa
przyprawy
Wykonanie:
Warzywa obieramy i przygotowujemy z nich wywar.
Cebulę drobno kroimy i podsmażmy z przesiekanym czosnkiem.
Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i lekko podlewamy wywarem.
Gotujemy do miękkości.
Bób gotujemy około 3 minut , następnie hartujemy i obieramy ze skórki.
Do ziemniaka dodajemy bób i melisę i cąłość miksujemy stopniowo dodając wywar. Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
Ananasa grillujemy aż się przyrumieni z obu stron.
Nalewamy zupę na talerz, na wierzchu kładziemy ananasa i całość posypujemy gorgonzolą z pokruszonymi pistacjami. Przyzdabiamy liściem melisy.
Źródło: TVN