Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola

Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola
Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola
Przepis Agnieszki Radi-Sulikowskiej

Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola

Składniki:

200g bobu

1 ziemniak

1 cebula

ząbek czosnku

ok 25 g sera gorgonzola dolce

ananas

pistacje

oliwa z oliwek , masło

warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler, trawa cytrynowa)

świeża melisa

przyprawy

Wykonanie:

Warzywa obieramy i przygotowujemy z nich wywar.

Cebulę drobno kroimy i podsmażmy z przesiekanym czosnkiem.

Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i lekko podlewamy wywarem.

Gotujemy do miękkości.

Bób gotujemy około 3 minut , następnie hartujemy i obieramy ze skórki.

Do ziemniaka dodajemy bób i melisę i cąłość miksujemy stopniowo dodając wywar. Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.

Ananasa grillujemy aż się przyrumieni z obu stron.

Nalewamy zupę na talerz, na wierzchu kładziemy ananasa i całość posypujemy gorgonzolą z pokruszonymi pistacjami. Przyzdabiamy liściem melisy.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości