Przepisy z 1. odcinka - Torty na dziesięciolecie!

MasterChef: Najlepsi z najlepszych. Tort niebieskich.
MasterChef: Najlepsi z najlepszych. Tort niebieskich.

ZIELONI (Justyna, Magda, Ania, Mariusz)

SzotTort

Krem na bezie szwajcarskiej do tynkowania tortu:

  • 5 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 300 g masła

Białka z cukrem podgrzewać na parze do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelać do miksera z końcówką ubijającą, ubijać, aż białka będą chłodne. Zmienić końcówkę na wiosło i łyżka po łyżce dodawać chłodne masło. Miksować do uzyskania puszystej konsystencji.

Biszkopt migdałowy:

  • 6 białek, 6 żółtek
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, ubić. Powoli dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wsypać 3 łyżki mąki migdałowej i 3 łyżki przesianej mąki pszennej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok. 17 minut lub do suchego patyczka.

4 biszkopty:

  • 12 białek, 12 żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, ubić. Powoli dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Masę rozlać do 4 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach ok. 17 minut lub do suchego patyczka.

Biszkopty upiec w 3 różnych rozmiarach tortownic. Migdałowy w największej, 2 zwykłe w średniej, 2 zwykłe w najmniejszej.

Kremy maślane

Baza:

  • 6 kostek masła
  • 200 g cukru pudru
  • truskawki- 15szt.
  • 100g gorzkiej czekolady
  • brandy
  • 100ml likieru słony karmel
  • 2 laski wanilii Ze Świata Natury Dr.Oetker
  • mielona kawa

W mikserze bardzo dokładnie ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Masę dzielimy na 3 części.

Do pierwszej części dodajemy 15 truskawek, tabliczkę gorzkiej rozdrobnionej czekolady, miksujemy, dolewamy do smaku Brandy.

Do drugiej części dolewamy 100 ml likieru słony karmel, cukier z prawdziwą wanilią i 2 laski wanilii, miksujemy.

Do trzeciej części wsypujemy 4 łyżki mielonej kawy. Osobno zaparzamy bardzo silną esencję kawową, po wystygnięciu przeciskamy przez ścierkę do masy, dolewamy do smaku Brandy, miksujemy.

Poncz nr 1:

  • 100 ml wiśniówki
  • łyżka powideł śliwkowych

Wiśniówkę podgrzać, dodać powidła, zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Poncz nr 2:

  • 100 ml likieru cytrynowego
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna

Podgrzać likier cytrynowy, dodać miód, sok z cytryny i odrobinę skórki z cytryny.

Poncz nr 3:

  • 100 ml brandy
  • łyżka powideł pigwowych

Brandy podgrzać, dodać powidła, zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Składanie tortu:

Biszkopt o największej średnicy namoczyć ponczem cytrynowym i nałożyć masę truskawkową, położyć następny blat. Nasączyć ponczem cytrynowym, posmarować masą na tynk. Ułożyć blat ze średniej tortownicy, nasączyć ponczem na wiśniówce i posmarować kremem słony karmel. Położyć następny blat ze średniej tortownicy, nasączyć tym samym ponczem, posmarować masą na tynk i położyć blat z najmniejszej tortownicy, nasączyć ponczem z pigwą, nałożyć krem kawowy, przykryć blatem, dać poncz ten sam, krem ten sam, znowu blat, poncz, krem. Tort udekorować masą na tynk oraz świeżymi owocami wg uznania i listkami mięty.

CZERWONI (Martyna, Lorek, Mateusz, Krzyś)

Tort „Bajka o 3 jurorach”

Biszkopt nr 1:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej

Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, musi potroić swoją objętość, dodajemy mąkę, ziarna wanilii i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut termoobieg.

Biszkopt nr 2:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 90 g mąki pszennej

Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, musi potroić swoją objętość, dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut termoobieg.

Biszkopt nr 3:

  • 4 jajka,
  • 125 g cukru
  • 60 g mąki pszennej, 60 g mąki migdałowej

Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, musi potroić swoją objętość, dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut termoobieg.

Mus czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietanki 36%

Śmietankę gotujemy w rondelku, jak jest gorąca, to zalewamy nią obie czekolady w misce, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Krem truskawkowy:

  • pół kg truskawek
  • 70 g cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 300 g serka śmietankowego
  • posiekane pistacje
  • mięta
  • cytryna

Do garnka wrzucamy truskawki bez szypułek, laskę wanilii, cukier i sok, gotujemy do rozpuszczenia i odparowania płynu. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Następnie masę mieszamy z 300 g serka śmietankowego, 50 g posiekanych pistacji i posiekanej garści mięty oraz ze skórką z połowy cytryny. Wstawiamy do lodówki.

Krem z białej czekolady i serka śmietankowego:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g ubitej śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ją z ubitą śmietaną i ubitym serkiem śmietankowym.

Glazura czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%

Śmietankę gotujemy i zalewamy nią czekoladę, mieszamy do konsystencji glazury.

Glazura z białej czekolady i cytryny:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • skórka z połowy cytryny

Śmietankę gotujemy i zalewamy nią czekoladę, dodajemy skórkę, mieszamy do konsystencji glazury.

Poncz nr 1:

  • łyżka cukru
  • 100 ml wiśniówki
  • 30 ml amaretto
  • 3 łyżki wody

Wszystko razem mieszamy.

Poncz nr 2:

  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml białego rumu

Wszystko razem mieszamy.

Poncz nr 3:

  • sok z jednej cytryny i jednej limonki
  • 50 ml ginu
  • łyżka cukru

Wszystko razem mieszamy.

Do dekoracji:

Figi w sosie karmelowym

  • 100 g cukru
  • 4 figi pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Na patelnię wsypujemy cukier, laskę wanilii, ocet i figi, podlewamy 50 ml wody, gotujemy ok. 6-7 minut, aż karmel trochę zgęstnieje.

Składanie tortu:

Biszkopt kakaowy kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat kładziemy na paterę, nasączamy ponczem 1 i smarujemy musem czekoladowym. Kładziemy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, kładziemy mus czekoladowy, nakrywamy 3 blat. Trzeci blat polewamy glazurą czekoladową i wkładamy do lodówki 15 minut. Wyciągamy i kładziemy na niego pierwszy blat z biszkoptu waniliowego, nasączamy ponczem 2 i smarujemy kremem truskawkowym, przykrywamy drugim blatem, znowu poncz 2, krem truskawkowy, nakrywamy 3 blat. Na ten blat kładziemy jeden blat z biszkoptu migdałowego, nasączamy ponczem nr 3, dajemy krem z białej czekolady. Zakrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem nr 3. Rozlewamy glazurę z białej czekolady. Dekorujemy: Figurka Magdy na samą górę, drugi blat dekorujemy truskawkami i figami w karmelu, na sam dół czereśnie, porzeczki i pistacje.

ŻÓŁCI (Sylwia, Karolina, Rafał, Tomek)

Krzywa wieża w Pizie

Biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • kieliszek brandy

Ucieramy żółtka z cukrem. Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych żółtek dodajemy pianę, mieszamy delikatnie szpatułką, dodać mąki, proszek. Ponownie mieszamy wszystko, wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Do tortu przygotowujemy 3 takie biszkopty. Na etapie dodawania mąki i proszku do pierwszego biszkoptu dodajemy kakao, do drugiego brandy i cukier ze skórką pomarańczową, a do trzeciego pastę waniliową.

Krem słony karmel

Składniki:

  • 1 kg Mascarpone
  • 3 śmietanki 36%
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka cukru białego
  • sól

Do garnka wsypujemy biały cukier i czekamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 150 g śmietanki, łyżkę masła i solimy. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie łączymy mascarpone z resztą śmietanki i partiami dodajemy karmel do kremu. Chłodzimy przez min. 30 minut.

Krem maślany

Składniki:

  • 2 kostki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki 36%

Masło z cukrem i pastą ucieramy na białą masę, dodajemy śmietankę i dalej ucieramy. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawki w miodzie i occie balsamicznym

Składniki:

  • 2 garści truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Na patelni rozgrzewamy miód i ocet balsamiczny. Gdy delikatnie stężeją wrzucamy całe truskawki i dusimy ok. 1 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem z białej czekolady

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 5 płatów żelatyny w listkach Dr.Oetker

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę śmietanki ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej mascarpone i mieszamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pozostałą śmietankę. Powstałą masę wlewamy do śmietany i mascarpone. Żelatynę wkładamy do zimnej wody na ok. 5 minut. Po tym czasie, rozpuszczamy ją w garnuszku z wodą, w której ją moczyliśmy. Gdy lekko ostygnie wlewamy ją do powstałego kremu i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdą warstwę wykładamy kremem. Pierwszą kremem z białej czekolady, drugą kremem z karmelem, a trzecią z kremem maślanym. Dekorujemy owocami.

NIEBIESCY (Natalia, Mateusz, Damian, Matteo)

Pan Tort

Biszkopt

Składniki:

  • 16 jajek
  • 16 łyżek cukru
  • 16 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli

Żółtka ucieramy z cukrem, mąkę przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę dodawać partiami do żółtek na zmianę z pianą z białek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach.

Krem orzechowy

Składniki:

  • 200 g orzechów makadamia
  • 70 g cukru pudru
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml mleka

Orzechy, cukier i olej blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Dodajemy po trochę czekolady dalej blendując. Dolewamy mleko i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Krem kokosowy

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych

Śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem. Wiórki kokosowe blendujemy. Dodajemy do masy z rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladą.

Żelki malinowe

Składniki:

  • 400 g malin
  • garść liści mięty
  • 50 g cukru

Maliny smażymy z cukrem i miętą na patelni aż do uzyskania sosu. W międzyczasie moczymy listki żelatyny w zimnej wodzie przez 10 minut. Maliny blendujemy, dodajemy listki żelatyny, ponownie blendujemy. Całość przelewamy na płaską formę i dajemy do lodówki na 30 minut.

Krem kawowy

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 100 ml mocnego espresso
  • 150 g cukru
  • 50 ml amaretto

Ubijamy mascarpone ze śmietaną i cukrem. Stopniowo dodajemy zimne espresso, na samym końcu dodajemy alkohol i wyłączamy mikser.

Na biszkopt nasączony ulubionym alkoholem nakładamy krem kokosowy, następnie żelkę malinową, ponownie krem i znów nasączony biszkopt. Drugie piętro - nasączony biszkopt, następnie krem orzechowy i znów nasączony biszkopt. Trzecie piętro - nasączony biszkopt, nakładamy krem kawowy i później nasączony biszkopt. Ozdabiamy według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości