Wojtek Kasprowicz (II gotowanie).
Tajska zupa rybna z mlekiem kokosowym.
Składniki:
-200 g kawałek ryby (okoń/sandacz)
-mleczko kokosowe
-chili
-trawa cytrynowa
-sól, pieprz
-anyż, cynamon
Z fileta odkrój kawałek 100 gramowy, resztę ryby posiekaj w kostkę, wrzuć do 200 ml wody, dorzuć pokrojoną trawę cytrynową i pół papryczki chili, gotuj około 25 minut na dużym ogniu. W połowie gotowania dorzuć anyż i cynamon, pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Do osobnego garnka wlej mleczko kokosowe, podgrzej i stopniowo dolewaj do odcedzonego wywaru rybnego tak, aby smaki się połączyły, ale żaden nie dominował. Pozostałą część ryby usmaż na patelni skórą do dołu z solą i pieprzem i dodaj do zupy. Gotowe .
podziel się: