Kurczak z curry
-Pierś z kurczaka
-pasta żółte curry
-przyprawa curry
-garam masala
-kurkuma
-szalotka
-por
-kolendra
-limonka
-pomidory
-papryka
-papryka ostra
-pieprz cayenne
-olej kokosowy
-sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2cm i zamarynować w oleju kokosowym, curry i ostrej papryce. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać pastę curry i przesmażyć ok 3 min. Na kolejnej patelni przesmażyć szalotkę oraz por. W garnku zagotować 200ml wody i wrzucić 4 pokrojone pomidory oraz pół czerwonej papryki, chwilę pogotować następnie dodać przesmażoną pastę curry oraz przesmażoną cebulę z porem. Po ok 10 min dodać przyprawę curry oraz kurkumę. Następnie przy pomocy blendera zblendować wszystko. Po zblendowaniu dodajemy pół puszki mleka kokosowego kolendrę oraz sok z połowy limonki i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Gotujemy około 45min kontrolując czy sos nie zredukował się za bardzo. Podajemy z listkami świeżej kolendry.
Krewetki w tempurze z sosem sojowym
-3 krewetki
-sos sojowy
-imbir 2 cm
-woda 100ml
-mąka 150g
-olej
-sól, pieprz
3 krewetki oczyszczamy oraz wyjmujemy jelita. Marynujemy w sosie sojowym z imbirem ok 20min a następnie nadziewamy na wykałaczki. W misce łączymy wodę z mąką i szczyptą soli. Krewetki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym
Guacamole
-awokado
-czerwona cebula
-pomidor
-papryka czerwona
-limonka
-kolendra
-pieprz
-sól
-oliwa z oliwek
Wyjmij z awokado miąższ i rozdrobnij za pomocą widelca. Cebulę, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do avocado. Posiekaj kolendrę ,wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj do awokado wraz z łyżeczką oliwy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Spring rollsy
-marchewka
-por
-grzyby mun
-papryka czerwona zielona I żółta
-cebula czerwona
-makaron ryżowy
-pędy bambusa
-sos rybny
-sól,pieprz
-olej
Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski, grzyby mun namocz w wodzie a później również pokrój. To samo zrób z makaronem ryżowym. Wszystko razem wymieszaj ,dopraw. Papier ryżowy zwilż wodą. Gdy stanie się miękki nałóż farsz i zwiń a później usmaż na głębokim tłuszczu.
Ceviche z dorsza
-100g dorsza
-1 cytryna
-1 limonka
-pół cebuli czerwonej
-10 listków kolendry
-cukier, sól, pieprz
Dorsza bez skóry pokrój w grubą kostkę i zalej sokiem z jednej cytryny i jednej limonki dodaj posiekaną czerwoną cebulę oraz kolendrę i szczyptę cukru. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Grillowany bakłażan z pomidorem mozzarella rukolą oraz parmezanem
-Bakłażan
-pomidor
-mozzarella
-rukola
-parmezan
-oliwa
-sól, pieprz
1cm plaster bakłażana zgrilluj na patelni z małą ilością oliwy. Po ugrillowaniu nałóż na niego plaster pomidora, plaster mozzarelli i włóż na 5 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po podpieczeniu wyłóż na talerz dodaj kilka listków rukoli oraz zetrzyj parmezan. Gotowe danie lekko skrop oliwą.