Wojtek Kasprowicz - mus, tarta, biszkopt

_JW_9642Wojtek 10A.jpg
_JW_9642Wojtek 10A.jpg

Mus pistacjowy z mango

-mango

-100g pistacji prażonych

-likier kokosowy 30ml

-bita śmietana

Obrane mango zmiksuj wraz z pistacjami pod koniec blendowania dodaj likier. Po zblendowaniu masę dodaj do słodkiej bitej śmietany w stosunku 1:1 i przełóż do pucharka.

Tarta z pistacjowym kremem patissiere

-Mąka

-masło

-cukier

-mleko

-pistacje nie solone i nie prażone

-3 jajka

-łyżeczka mąki ziemniaczanej

-cukier puder

-sól

300g mąki przesiej do miski dodaj 100g cukru pudru oraz 200g zimnego masła. Delikatnie wyrób ciasto a następnie wyklej nim foremki na tarty, i odstaw na 15 mi do lodówki. W tym czasie zagotuj 250ml mleka z 50g zmiksowanych pistacji. W misce ubij 3 żółtka ze 70g cukru pudru oraz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Gdy mleko się zagotuje przelej je powolnym strumieniem do jajek cały czas mieszając. Gdy masa będzie połączona przelej z powrotem do garnka i zagotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Tarty wsadź do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 20 min. Po upieczeniu przelej do tarty krem i posyp uprażonymi pistacjami

Biszkopt z bitą śmietaną i i pistacjami

-4 Jajka

-125g cukru

-125g mąki tortowej

-szczypta soli

-prażone pistacje

-śmietana 36%

-Pistacje prażone

-posiekane 50g białej czekolady

-cukier puder

Jajka całe ubij mikserem dodając pomału cukier oraz szczyptę soli. Po ubiciu na puszystą masę przesiej mąkę oraz posiekane prażone pistacje i przy użyciu szpatułki delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. Gotowa masę przelej do formy na biszkopt i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 mi. W misce ubij 500ml śmietany ze 100g cukru pudru. Po upieczeniu przekrój biszkopt w poprzek a następnie wytnij okręgi posmaruj je od góry bitą śmietana posyp resztą posiekanych pistacji oraz kawałkami białej czekolady.

podziel się:

Pozostałe wiadomości