Mus pistacjowy z mango
-mango
-100g pistacji prażonych
-likier kokosowy 30ml
-bita śmietana
Obrane mango zmiksuj wraz z pistacjami pod koniec blendowania dodaj likier. Po zblendowaniu masę dodaj do słodkiej bitej śmietany w stosunku 1:1 i przełóż do pucharka.
Tarta z pistacjowym kremem patissiere
-Mąka
-masło
-cukier
-mleko
-pistacje nie solone i nie prażone
-3 jajka
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-cukier puder
-sól
300g mąki przesiej do miski dodaj 100g cukru pudru oraz 200g zimnego masła. Delikatnie wyrób ciasto a następnie wyklej nim foremki na tarty, i odstaw na 15 mi do lodówki. W tym czasie zagotuj 250ml mleka z 50g zmiksowanych pistacji. W misce ubij 3 żółtka ze 70g cukru pudru oraz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Gdy mleko się zagotuje przelej je powolnym strumieniem do jajek cały czas mieszając. Gdy masa będzie połączona przelej z powrotem do garnka i zagotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Tarty wsadź do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 20 min. Po upieczeniu przelej do tarty krem i posyp uprażonymi pistacjami
Biszkopt z bitą śmietaną i i pistacjami
-4 Jajka
-125g cukru
-125g mąki tortowej
-szczypta soli
-prażone pistacje
-śmietana 36%
-Pistacje prażone
-posiekane 50g białej czekolady
-cukier puder
Jajka całe ubij mikserem dodając pomału cukier oraz szczyptę soli. Po ubiciu na puszystą masę przesiej mąkę oraz posiekane prażone pistacje i przy użyciu szpatułki delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. Gotowa masę przelej do formy na biszkopt i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 mi. W misce ubij 500ml śmietany ze 100g cukru pudru. Po upieczeniu przekrój biszkopt w poprzek a następnie wytnij okręgi posmaruj je od góry bitą śmietana posyp resztą posiekanych pistacji oraz kawałkami białej czekolady.