Wojtek Kasprowicz (I gotowanie)
Assiette z dyni z krewetką i puree groszkowym.
-Groszek zielony 100-150 g
-pietruszka natka-pęczek
-krewetki 3szt
-dynia
-imbir
-śmietanka 30%
-mleko
-masło-200g
-sól, pieprz
-ocet winny
-goździki
-cukier
-pieprz cytrynowy
-oliwa z oliwek
Groszek ugotować z pietruszką natką przez ok 5 minut, następnie przerzucić do blendera, dodać masło i śmietanę i zblendować na gładką masę .Następnie przecisnąć przez sitko. Dynię przekroić, wyjąć pestki, pokroić na 3 części. Pierwszą pokroić w cienkie paski i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec do zarumienienia. Drugą część pokroić w drobne paski, zalać gotującym się octem z wodą, z cukrem i goździkami. Trzecią ugotować na mleku z imbirem i zblendować.
Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, pietruszce, pieprzu cytrynowym i imbirze, dodać soli do smaku. W garnku zagotować 200 ml śmietanki 30, dorzucić garść pietruszki, po zagotowaniu zblendować, dodać pieprzu i soli do smaku. Przed podaniem usmażyć krewetki na maśle po 1,5 minuty z każdej strony.
Na talerz wyłożyć łezkę z puree groszkowego, położyć na nim krewetki i delikatnie polać sosem. Na jednej stronie ułożyć pieczone chipsy z dyni, po drugiej marynowana dynię a na środku z dyniowo – imbirowego puree zrobić kilka kleksów.