Składniki:
5 krewetek 10 małży (mule) 1 filet z halibuta 1 filet z dorsza 100 ml wina białego wytrawnego 300 ml wody 1 pęczek natki pietruszki koncentrat pomidorowy 1 papryczka chili czosnek 2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprzPrzygotowanie:
Wlewamy 2 łyżki oliwy do garnka, dodajemy czosnek posiekany w plasterki, pół posiekanej papryczki chili i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wino. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. W tym czasie obieramy krewetki i małże, a filety kroimy w cienkie plastry lub w kostkę. Do garnka dolewamy 300 ml wrzącej wody. Wrzucamy krewetki – 2 w całości i 3 obrane oraz małże i pokrojone filety z ryb. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po 4 minutach wyciągamy małże i krewetki, odkładamy na bok. Zupę wlewamy do talerza i przystrajamy krewetkami i małżami.