SKŁADNIKI:
500 g maki pszennej typ 450 16 jajek 1 opakowanie cukru pudru 1 opakowanie cukru kakao 1 kg śmietany 36% 750 g serka mascarpone 2 szt opakowań malin 500 g truskawek 1 opakowanie jeżyn dżem morelowy świeża mięta 1 laska wanilii Czekolada 82%
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek. 16 żółtek ubijamy z 6 łyżkami cukru, 13 białek ubijamy na sztywna pianę gdy masy będą ubite łączymy razem i dodajemy 16 łyżek przesianej mąki. Masę wylewamy na ¾ dużej lachy na ¾ małej blachy do pozostałości masy dosiewamy kakao i wylewamy na trzecią blaszkę. Wszystko pieczemy ok 20/25 minut. Można sprawdzić patyczkiem wypieczenie biszkopta. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt przewracamy górą do dołu i czekamy jak ostygnie.
MASY DO TORTU:
Masa śmietanowa z serkiem mascarpone
Łączymy 4 opakowania śmietany i 3 opakowania serka mascarpone, mieszamy mikserem i dosładzamy według uznania. Gotową masę rozdzielamy na 3 miski, do jednej dodajemy maliny i mietę, do drugiej rozpuszczona na kąpieli wodnej czekoladę i dżem morelowy, a do ostatniej jedną laskę wanilii.
ŁĄCZENIE BISZKOPTU Z MASAMI
Każdy biszkopt kroimy na dwie części, przekładamy masami kolejność według uznania, z jednego z małych biszkoptów wykrawamy ringiem jeszcze mniejszy od drugiego., całość smarujemy ubitą śmietaną.
DEKORACJA
Dekorujemy tort według uznania. Ja zdobiłem szprycą świeżymi jeżynami malinami i truskawkami.