Składniki:
polędwica z dorsza atlantyckiego 3 ziemniaki 250 ml piwa sól, pieprz 1 litr oleju mąka pszenna 1 jajko cukierPrzygotowanie: Obieramy ziemniaki, kroimy w kształt dużych frytek, wrzucamy do wody z cukrem na ok. 5 min. Wyjmujemy, odsączamy, osuszamy i blanszujemy we wrzątku przez 6-8 minut. Wyjmujemy, odsączamy wodę, osuszamy i wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni oleju.
Do miski wsypujemy szklankę mąki, 250 ml piwa, jajko, sól, pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dorsza kroimy w 5 centymetrowe filety, obtaczamy je w mące, a następnie w cieście i wrzucamy do oleju. Smażymy przynajmniej 5 minut.
Wyciągamy frytki i rybę z gorącego oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.
podziel się: