Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej + do podsypania 1 opakowanie drożdży instant 275 ml mleka 1-2 jajka 50 g masła sól, cukier Mąkę, cukier i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy do temp. 37 stopni Celsjusza i powoli dolewamy, dodajemy jajko lub dwa. Masło rozpuszczamy, chłodzimy i wlewamy na końcu. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto zostawiamy w misce wysmarowanej masłem, przykryte, na 30 min. Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.
Drożdżówka truskawkowa z skórką limonki:
Podsmażamy truskawki na rozpuszczonym maśle z dużą ilością cukru, ścieramy trochę skórki z limonki. Kiedy masa wystygnie, nakładamy na drożdżówkę i dekorujemy u góry świeżymi truskawkami.
Drożdżówka z farszem brzoskwiniowo cynamonowym
Podsmażamy brzoskwinie pokrojone w grubą kostkę z dodatkiem cukru i cynamonu, ciasto rozwałkujemy i kroimy w trójkąt zawijamy aby wyszedł nam portfel.
Drożdżówka z malinami i jeżynami
Maliny podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru do czasu, aż ładnie się skarmelizują. Wystudzone nakładamy na drożdżówkę i dekorujemy świeżymi jeżynami.