Wojciech Kasprowicz Tarta pietruszkowa

CI3I2661Wojtek 7B.jpg
CI3I2661Wojtek 7B.jpg

-6 średnich korzeni pietruszki

-Gruszka

-Cytryna

-Lubczyk

-300g natki pietruszki

-Śmietana 18% 200ml

-Parmezan

-mleko

-Jajko

-300g mąki

-Olej rzepakowy

-200g masła

-Cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kruche ciasto

Przesiej 300g mąki do miski, dodaj 200g zimnego masła, 1,5 łyżki śmietany oraz 2 szczypty soli. Składniki delikatnie zagnieć rękami na jednolitą masę, wyłóż nimi foremki i wstaw na 5 min do lodówki. Po tym czasie wyjmij z lodówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 12min.

Quiche pietruszkowy

3 pietruszki zetrzyj na grubej tarce i gotuj ok 10 min w mleku przyprawiając solą pieprzem i odrobiną cukru. Po ugotowaniu wyjmij z mleko i przeżuć do kielicha blendera. Zblenduj na gładką masę dodając 5 łyżek śmietany. Do zblendowanej masy zetrzyj ok 50g parmezanu dodaj gałkę muszkatołową oraz jedno jajko, wymieszaj wszystko razem na koniec dodając garść listków zielonej pietruszki i zalej masą upieczone wcześniej spody z ciasta kruchego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.

Chipsy z pietruszki

Zetrzyj kilka pasków pietruszki przy pomocy obieraczki do warzyw i usmaż na gorącym oleju.

Krążki z pietruszki

Pietruszkę pokrój w ok 0,5 paski przesmaż z obu stron na maśle a następnie uduś w śmietanie do miękkości.

Surówka z pietruszki z gruszką

Na tarce zetrzyj jedna pietruszkę oraz jedną gruszkę dopraw szczyptą soli oraz cukru dodaj małą łyżeczkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną garść lubczyku

Oliwa pietruszkowa

W blenderze kielichowym zblenduj 200g liści z natki pietruszki oraz dolej 200ml oleju rzepakowego

Na sitku rozłóż ręcznik i z zblendowanej natki wyciśnij zieloną oliwę.

Podanie

Na talerzu zrób linię z oliwy przystrój białym kwiatami oraz listkami pietruszki obok postaw tartę z quichem po jednej stronie tarty połóż surówkę po drugiej krążki pietruszkowe a na nich chipsy z pietruszki

SMACZNEGO !

podziel się:

Pozostałe wiadomości