-6 średnich korzeni pietruszki
-Gruszka
-Cytryna
-Lubczyk
-300g natki pietruszki
-Śmietana 18% 200ml
-Parmezan
-mleko
-Jajko
-300g mąki
-Olej rzepakowy
-200g masła
-Cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kruche ciasto
Przesiej 300g mąki do miski, dodaj 200g zimnego masła, 1,5 łyżki śmietany oraz 2 szczypty soli. Składniki delikatnie zagnieć rękami na jednolitą masę, wyłóż nimi foremki i wstaw na 5 min do lodówki. Po tym czasie wyjmij z lodówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 12min.
Quiche pietruszkowy
3 pietruszki zetrzyj na grubej tarce i gotuj ok 10 min w mleku przyprawiając solą pieprzem i odrobiną cukru. Po ugotowaniu wyjmij z mleko i przeżuć do kielicha blendera. Zblenduj na gładką masę dodając 5 łyżek śmietany. Do zblendowanej masy zetrzyj ok 50g parmezanu dodaj gałkę muszkatołową oraz jedno jajko, wymieszaj wszystko razem na koniec dodając garść listków zielonej pietruszki i zalej masą upieczone wcześniej spody z ciasta kruchego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Chipsy z pietruszki
Zetrzyj kilka pasków pietruszki przy pomocy obieraczki do warzyw i usmaż na gorącym oleju.
Krążki z pietruszki
Pietruszkę pokrój w ok 0,5 paski przesmaż z obu stron na maśle a następnie uduś w śmietanie do miękkości.
Surówka z pietruszki z gruszką
Na tarce zetrzyj jedna pietruszkę oraz jedną gruszkę dopraw szczyptą soli oraz cukru dodaj małą łyżeczkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną garść lubczyku
Oliwa pietruszkowa
W blenderze kielichowym zblenduj 200g liści z natki pietruszki oraz dolej 200ml oleju rzepakowego
Na sitku rozłóż ręcznik i z zblendowanej natki wyciśnij zieloną oliwę.
Podanie
Na talerzu zrób linię z oliwy przystrój białym kwiatami oraz listkami pietruszki obok postaw tartę z quichem po jednej stronie tarty połóż surówkę po drugiej krążki pietruszkowe a na nich chipsy z pietruszki
SMACZNEGO !