Kluski: - kg ziemniaków - mąka pszenna - jajko - Sól Jeden surowy ziemniak zetrzyj na tarce, pozostałe ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę na ¼ objętości ziemniaków, jajko i dopraw solą. Zagnieć wszystko do uzyskania ciasta – nie powinno Ci się mocno lepić do rąk. W razie potrzeby dosyp mąki. Uformuj kluski i ugotuj w osolonej wodzie.Sos pieczeniowy: - 300 g żeberek - marchewka - pietruszka - cebula - Sól, pieprz - masło - śmietana 18% - gellan Na patelni przesmaż żeberka, gdy puści soki (tłuszcz), dodaj trochę masła, pokrojone drobno warzywa, podsmaż około 7 minut na średnim ogniu, dolej 100ml śmietanki i gotuj do zredukowania (zgęstnienia) sosu. Do gotowej redukcji dodaj 1% gelanu w stosunku do objętości sosu. Rozprowadź cienko na papierze i wstaw do lodówki do wystygnięcia.
Sos koperkowy
-200g koperku
-200ml oleju rzepakowego
-lecytyna
-syfon z nabojami N2O
W blenderze kielichowym zblenduj koperek z olejem. Następnie przesącz przez sitko oraz gazę, aby oliwa była klarowna. Na 100 ml wywaru dodaj ok 20 ml lecytyny wymieszaj a następnie przelej do syfonu i nabij 4 nabojami N2O
Kawior z soku z ogórka kiszonego
- woda spod ogórków kiszonych
-olej
-agar
-strzykawka
Olej wlej do miseczki i wstaw do zamrażalnika i bardzo mocno schłodź. Do 100ml wody spod ogórków dodaj 1g agaru i zagotuj aż agar się rozpuści. Przy pomocy strzykawki zrzucaj po 1 kropli soku do zimnego oleju, stworzy się kawior. Wyjmij z oleju i delikatnie przepłucz pod zimną wodą.
Podanie
Na talerzu ułóż 3 kluski na każdej z nich ułóż sos pieczeniowy oraz przystrój kawiorem z ogórka i pianką z koperku.
Smacznego!