Wojciech Kasprowicz
Perliczka w leśnym sadzie Składniki: - perliczka - soczewica czerwona - kurki - borowiki - szalotka - sól, pieprz - podroby (serce i wątróbka z perliczki) - boczek - brandy - cydr - masło klarowane - tymianek - natka pietruszki Sałatka: - roszponka - gruszka - rzodkiewka -szparagi -orzechy pekan - cukier - ocet balsamiczny Nagrzać piekarnik do 190 st C Perliczkę wypatroszyć i zdjąć pozostałości piór. Szalotkę i borowiki pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle wraz z całymi kurkami. Podroby pokroić drobno i również podsmażyć. Soczewicę ugotować al. dente (według opakowania) i wymieszać z resztą farszu. Na końcu dodać pokrojoną pietruszkę i tymianek oraz doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Perliczkę przesmażyć na patelni na maśle z tymiankiem i nafaszerować. Szczelnie zamknąć za pomocą patyczków do szaszłyka bądź specjalnych szpikulców. Obsypać solą i włożyć do poprzednio nagrzanego piekarnika. Na patelni roztopić boczek, dodać masło, brandy – krótko zredukować i co 15 minut polewać tym perliczkę. Szparagi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 3 minuty. Gruszkę pokroić w plastry (około pół cm) obsypać cukrem, polać octem balsamicznym a następnie przełożyć na patelnię i zalać cydrem. Gotować aż do skarmelizowania cukru. Rzodkiewkę położyć na suchej patelni i zrobić z niej chipsy. Orzechy pokroić na ćwiartki i uprażyć. Połączyć wszystkie składniki sałatki w miseczce i polać octem balsamicznym. Perliczkę po 45 minutach wyłożyć na paterę i podawać z sałatką. Smacznego ;)