Kwiatowe praliny
-100g czekolady gorzkiej
-100g czekolady mlecznej
-50g czekolady białej
-150ml śmietanki 36%
-patyczki do szaszłyków
-jadalne kwiaty
Zagotuj w garnku 100ml śmietanki. W dużej misce wymieszaj czekoladę gorzka z czekolada mleczną. wlej śmietankę do czekolady zostaw tak na około 2 min potem mieszaj do uzyskania gęstej czekoladowej glazury. Wylej glazurę do płaskiej miski i wstaw do zamrażalnika na około 45min. w małym rondelku zagotuj 50ml śmietanki a do małej miseczki wrzuć białą czekoladę dolej zagotowanej śmietanki i rozmieszaj do otrzymania glazury. Wyjmij z zamrażalnika schłodzoną czekoladę stwórz z niej kulki nabij na patyki a następnie zamocz w białej czekoladzie i dodaj płatki kwiatów.
Kaczka na kaszy z warzywami puree z groszku i coulis z fig
-Pierś z kaczki
-kasza jęczmienna
-1 batat
-1 cukinia
-1 bakłażan
-groszek zielony
-groszek cukrowy
-jabłka
-cydr
-ocet jabłkowy
-10 fig
-goździki
-anyż
-śmietanka 36%
-liść laurowy
-majeranek
-masło
-sól, pieprz, cukier
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. warzywa pokrój w drobną równą kostkę i przesmaż na patelni z masłem i majerankiem ok 15min pod koniec dodaj ugotowaną kasze i wymieszaj. Groszek zielony ugotuj około 5 min a cukrowy w osobnym rondlu około 4 min. Skórę kaczki natnij i wrzuć na suchą patelnię. Smaż do momentu aż skóra się ładnie zarumieni . Po usmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8min. Groszek po ugotowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito dodając masło i trochę śmietanki. Jabłka pokrój w poprzek na plastry o grubości 1cm następnie przekrój je na 4 części. W rondlu zagotuj cydr z octem jabłkowym, 3 goździkami, gwiazdką anyżu i liściem laurowym. Po zagotowaniu wrzuć jabłka i zostaw do ostudzenia. Na tłuszczu który został po wytapianiu kaczki przysmaż figi dodając 2 szczypty cukru pod koniec jeśli konieczne dodaj trochę masła. Aby uzyskać kremowy sos figowy przetrzyj go przez sito. Pierś z kaczki pokrój w plastry i połóż na kaszy z warzywami obok połóż marynowane jabłka. a na środku talerza na przemian nakładaj puree z groszku z culies z fig.