Wojciech Kasprowicz Menu urodzinowe

_JW_9296Wojtek 6B.jpg
_JW_9296Wojtek 6B.jpg

Kwiatowe praliny

-100g czekolady gorzkiej

-100g czekolady mlecznej

-50g czekolady białej

-150ml śmietanki 36%

-patyczki do szaszłyków

-jadalne kwiaty

Zagotuj w garnku 100ml śmietanki. W dużej misce wymieszaj czekoladę gorzka z czekolada mleczną. wlej śmietankę do czekolady zostaw tak na około 2 min potem mieszaj do uzyskania gęstej czekoladowej glazury. Wylej glazurę do płaskiej miski i wstaw do zamrażalnika na około 45min. w małym rondelku zagotuj 50ml śmietanki a do małej miseczki wrzuć białą czekoladę dolej zagotowanej śmietanki i rozmieszaj do otrzymania glazury. Wyjmij z zamrażalnika schłodzoną czekoladę stwórz z niej kulki nabij na patyki a następnie zamocz w białej czekoladzie i dodaj płatki kwiatów.

Kaczka na kaszy z warzywami puree z groszku i coulis z fig

-Pierś z kaczki

-kasza jęczmienna

-1 batat

-1 cukinia

-1 bakłażan

-groszek zielony

-groszek cukrowy

-jabłka

-cydr

-ocet jabłkowy

-10 fig

-goździki

-anyż

-śmietanka 36%

-liść laurowy

-majeranek

-masło

-sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. warzywa pokrój w drobną równą kostkę i przesmaż na patelni z masłem i majerankiem ok 15min pod koniec dodaj ugotowaną kasze i wymieszaj. Groszek zielony ugotuj około 5 min a cukrowy w osobnym rondlu około 4 min. Skórę kaczki natnij i wrzuć na suchą patelnię. Smaż do momentu aż skóra się ładnie zarumieni . Po usmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8min. Groszek po ugotowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito dodając masło i trochę śmietanki. Jabłka pokrój w poprzek na plastry o grubości 1cm następnie przekrój je na 4 części. W rondlu zagotuj cydr z octem jabłkowym, 3 goździkami, gwiazdką anyżu i liściem laurowym. Po zagotowaniu wrzuć jabłka i zostaw do ostudzenia. Na tłuszczu który został po wytapianiu kaczki przysmaż figi dodając 2 szczypty cukru pod koniec jeśli konieczne dodaj trochę masła. Aby uzyskać kremowy sos figowy przetrzyj go przez sito. Pierś z kaczki pokrój w plastry i połóż na kaszy z warzywami obok połóż marynowane jabłka. a na środku talerza na przemian nakładaj puree z groszku z culies z fig.

podziel się:

Pozostałe wiadomości