-Makaron chow mein 100g
-Papryka żółta, czerwona
-Pędy fasoli mung 50g
-Szalotka
-Grzyby shitake
-Kapusta pak-choi
-Imbir
-Czosnek
-Chilli
-Sezam
-limonka
-Zielona cebulka
-Sos ostrygowy
-Sos sojowy
-Sos rybny
-Olej sezamowy
-Stek z tuńczyka
-Cukier, sól
Stir-fry
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, papryki i szalotkę pokroić w drobne paski, pędy mung namoczyć, grzyby shitake pokroić na 4 części, imbir posiekać w drobną kostkę, liście kapusty pokroić w paski podobne do papryki. Sos sojowy wymieszać z sokiem z połowy limonki, połową łyżeczki oleju sezamowego i połową łyżeczki sosu ostrygowego. Woka rozgrzać z odrobiną tłuszczu wrzucić warzywa i smażyć ok 5min. Po tym czasie dodać makaron dolać sos i mieszać ok 2 min.
Tuńczyk
Marynata:
Sos sojowy 50 ml, woda, sos rybny 25ml , chilli 5 plasterków, czosnek, imbir, sok z połowy limonki, 2 łyżki cukru
Stek z tuńczyka zamarynować w sosie. Marynować ok 30 min po czym obsmażyć krótko z każdej strony tak aby w środku był nadal surowy ale ciepły.
Glazura z grzybów shitake
Na patelnie wlać 100 ml sosu sojowego i 100ml wody dodać 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki startego imbiru oraz pół główki czosnku. Dodać 20 pokrojonych w ćwiartki grzybów shitake i zredukować sos aż będzie przyklejał się do grzybów.
Do podania posypać od góry sezamem dodać kilka ugotowanych ćwiartek grzybów oraz dodać nitki z pociętej zielonej cebulki.