Wojciech Kasprowicz Makaron z warzywami stir-fry , stek z tuńczyka z glazurą z grzybów shitake

_5JW7805Wojtek 7A.jpg
_5JW7805Wojtek 7A.jpg

-Makaron chow mein 100g

-Papryka żółta, czerwona

-Pędy fasoli mung 50g

-Szalotka

-Grzyby shitake

-Kapusta pak-choi

-Imbir

-Czosnek

-Chilli

-Sezam

-limonka

-Zielona cebulka

-Sos ostrygowy

-Sos sojowy

-Sos rybny

-Olej sezamowy

-Stek z tuńczyka

-Cukier, sól

Stir-fry

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, papryki i szalotkę pokroić w drobne paski, pędy mung namoczyć, grzyby shitake pokroić na 4 części, imbir posiekać w drobną kostkę, liście kapusty pokroić w paski podobne do papryki. Sos sojowy wymieszać z sokiem z połowy limonki, połową łyżeczki oleju sezamowego i połową łyżeczki sosu ostrygowego. Woka rozgrzać z odrobiną tłuszczu wrzucić warzywa i smażyć ok 5min. Po tym czasie dodać makaron dolać sos i mieszać ok 2 min.

Tuńczyk

Marynata:

Sos sojowy 50 ml, woda, sos rybny 25ml , chilli 5 plasterków, czosnek, imbir, sok z połowy limonki, 2 łyżki cukru

Stek z tuńczyka zamarynować w sosie. Marynować ok 30 min po czym obsmażyć krótko z każdej strony tak aby w środku był nadal surowy ale ciepły.

Glazura z grzybów shitake

Na patelnie wlać 100 ml sosu sojowego i 100ml wody dodać 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki startego imbiru oraz pół główki czosnku. Dodać 20 pokrojonych w ćwiartki grzybów shitake i zredukować sos aż będzie przyklejał się do grzybów.

Do podania posypać od góry sezamem dodać kilka ugotowanych ćwiartek grzybów oraz dodać nitki z pociętej zielonej cebulki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości