Ziemniaczane curry z tamaryndowcem i okrą
Składniki na curry: 200 g ugotowanych ziemniaków 150 g okry 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku łyżka posiekanej szalotki 2 łyżka oleju 40 ml soku z tamaryndowca 2-3 łyżki przecieru lub salsy pomidorowej 2 liście curry 2 łyżka cukru szczypta asafetydy do dekoracji limonka i kolendra
Składniki na chlebek parantha: 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody 3 łyżki klarowanego masła sól Przygotowanie: Chlebek parantha: wodę mieszamy z mąką i solą. Zagniatamy ciasto przez chwilę, następnie dodajemy połowę masła i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na 10 min. Po tym czasie dzielimy na małe kulki, każdą z nich rozwałkowujemy, smarujemy masłem, znów składamy i wałkujemy – czynność wałkowania, smarowania masłem i składania powtarzamy kulka razy. Gotowe, rozwałkowane placki smażymy na gorącej, suchej patelni. Czosnek i kminek ucieramy na pastę. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy sok z tamaryndowca, utarty kminek z czosnkiem, curry, cukier i asafetydę. Całość dusimy około 2 minuty. W momencie, kiedy pasta oddzieli się od tłuszczu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną okrę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut, aż okra zmięknie.Prezentacja: Curry posypujemy obficie kolendrą i serwujemy z chlebkiem parantha i cząstkami limonki. Możemy podać danie z koktajlem Mango Lassi, w skład którego wchodzą: 200 g pulpy mango ok.70 g jogurtu naturalnego skorka z wyparzonej limonki sok z limonki świeża mięta Składniki na koktajl miksujemy na gładką emulsję. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem.