Tomek Borecki Perliczka po Grunwaldzku

_JW_7413Tomek 3A.jpg
_JW_7413Tomek 3A.jpg

Składniki:

-1 duża perliczka

-sól

-pieprz,

-majeranek

-rozmaryn

-czosnek

-kilka plastrów tłustego boczku bez skóry

Farsz:

-Wątróbka drobiowa 200 g

-łopatka wieprzowa mielona 100 g

-słonina 60 g

-2 ubite na sztywno białka jajek

-śmietanka 30% 3 łyżki

-woda 3 łyżki

-pół pęczka koperku

-mała gałązka rozmarynu

-szczypta gałki muszkatołowej

-bułka tarta 1 łyżka

-łyżeczka masła

Puree kalafiorowe:

-pół kalafiora

-szczypta gałki muszkatołowej

-szczypta majeranku

-łyżeczka masła

-2 łyżeczki śmietanki 30%

Konfitura figowa:

-suszone figi 100 gram

-100 ml czerwonego wytrawnego wina

-łyżeczka soku z cytryny

-gałązka rozmarynu

-sól i pieprz do smaku

Marchewki na słodko:

-Pęczek młodej marchewki

-łyżka masła

-łyżka miodu gryczanego

Dodatkowo:

ziarna słonecznika

Tusze perliczki czyścimy z resztek piór, patroszymy, odcinamy głowę, szyję i łapy. Opalamy nad palnikiem, myjemy. Do miski nalewamy zimnej wody, mocno ją solimy i zanurzamy perliczkę.

Wątróbkę podsmażamy na oleju, delikatnie z obu stron. Podsmażona wątróbkę mielimy w maszynce wraz z kawałkiem słoniny, łopatki wieprzowej. Dodajemy śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodajemy drobno pokrojony koper i rozmaryn. Dosypujemy bułki tartej, odrobinę wody i masła. Mieszamy wszystko dokładnie. Ubijamy dwa białka na sztywno, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia, odstawiamy. Perliczkę wyjmujemy z wody, osuszamy. Nacieramy na zewnątrz oraz w środku odrobiną soli, pieprzu, majeranku i czosnku . Faszerujemy. Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy w nasmarowanej masłem brytfannie, podlewamy odrobina wody. Na piersi i udka perliczki układamy cienko pokroje paski boczku(najlepiej jak najbardziej tłustego). Przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Po 7 minutach przekręcamy piekarnik na 180 stopni. Kalafiora podsmażamy z odrobina masła i wody na patelni. Po podsmażeniu blendujemy na puree z gałka muszkatołową, solą, majerankiem oraz odrobina śmietanki i masła. Młode marchewki obieramy, podgotowujemy w wodzie z sola i cukrem. Wyjmujemy i podsmażamy z masłem oraz miodem aż do delikatnego skarmelizowania. Figi suszone kroimy na drobno, zalewamy winem, dodajemy łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli i cukru oraz gałązką rozmarynu. Redukujemy, gdy się już zredukuje w połowie blendujemy na gładka konfiturę.

Perliczkę polewamy co jakiś czas sosem, który się z niej wytworzy. Po około 50 minutach pieczenia, 10 minut przed wyjęciem z piekarnika zdejmujemy z niej wysmażone plastry boczku, układamy na niej gałązki rozmarynu, podkręcamy piekarnik na 210 stopni.

Na paterze układamy skarmelizowane marchewki, puree z kalafiora, które posypujemy posiekanym koprem i konfiturę figową. Perliczkę układamy obok, obrzucamy świeżymi gałązkami rozmarynu. Dajemy jej odpocząć. W tym czasie prażymy ziarna słonecznika na złoty kolor, na koniec obsypujemy nimi perliczkę i puree z kalafiora.

podziel się:

Pozostałe wiadomości