Tomasz Strzelczyk: Polędwiczka wieprzowa nadziewana jabłkami

Tomasz Strzelczyk:
Tomasz Strzelczyk:

Polędwiczka wieprzowa nadziewana jabłkami

Składniki: 1 polędwica wieprzowa 6 jabłek seler naciowy cebula masło bułka tarta mąka pszenna białe wino garść czerwonej porzeczki ocet winny świeże zioła do dekoracji cukier do smaku

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Polędwiczkę rozkrawamy w płat, przyprawiamy solą i pieprzem. Seler i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem – smażymy do miękkości. Pokrojone w kostkę 4 jabłka dodajemy do przesmażonej cebuli z selerem i chwilę dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy bułkę tartą. Przygotowanym farszem nadziewamy mięso. Zawijamy ściśle, zawiązujemy sznurkiem i podsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Odstawiamy na bok i kroimy w grube plastry. Sporządzamy sos: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Porzeczkę czerwoną obieramy z szypułek. Jabłka i porzeczkę wkładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę masła i prażymy, podlewając odrobiną wody. Kiedy owoce są miękkie całość miksujemy, a następnie doprawiamy odrobiną octu oraz – w razie potrzeby - cukrem. Na talerz wykładamy sos, układamy polędwiczkę pokrojoną w plastry, dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości