Pierś z kaczki, ziemniaki w karmelu, sos żurawinowo porzeczkowy, chipsy z pietruszki i młoda marchewka
Składniki: 300 g piersi z kaczki 4 ziemniaki 25 g cukru 25 g masła 30 ml soku z czarnej porzeczki 100 ml octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu 15 g żurawiny 1 korzeń pietruszki 2 szt. młodej marchwi masło klarowane do smażenia sól pieprzPrzygotowanie:Wykonanie piersi z kaczki: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Skórę na kaczych piersiach nacinamy ostrym nożem w kratkę. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie kładziemy od strony skóry na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, przekładamy na drugą stronę i dosmażamy 2-3 minuty. Wkładamy kaczkę do nagrzanego piekarnika i dopiekamy przez 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Wykonanie sosu: W małym rondelku podgrzewamy ocet, sok z czarnej porzeczki, miód, dodajemy żurawinę i redukujemy do pożądanej gęstości.
Wykonanie warzyw: Ziemniaki gotujemy, razem ze skórką, w osolonym wrzątku do miękkości. Przestudzamy, obieramy. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, a kiedy się stopi dodajemy masło i ziemniaki. Całość mieszamy do momentu, aż ziemniaki pokryją się karmelem. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, a następnie smażymy na patelni z mała ilością masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobną marchew blanszujemy w osolonym wrzątku.Prezentacja: Na talerz wlewamy gęsty sos, układamy na nim pokrojoną w grube plastry pierś z kaczki, dekorujemy chipsami z korzenia pietruszki i młodą marchwią.