Tomasz Strzelczyk: Eklery z kremem śmietanowym

Tomasz Strzelczyk: Eklery z kremem śmietanowym
Tomasz Strzelczyk: Eklery z kremem śmietanowym

Eklery z kremem śmietanowym

Ciasto

Składniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.

Krem

Składniki: 250ml śmietanki 36% cukier puder serek mascarpone

Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z serkiem mascarpone. Glazura:

Składniki: 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 listek żelatyny

Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 5-6 łyżek wody wlewamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem i kakao, podgrzewamy, mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.

Prezentacja: Eklery nadziewamy kremem i dekorujemy glazurą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości