Tatar z marynowanej dorady królewskiej z gruszką na kremie z cukinii i bazylii

_JW20205.jpg
_JW20205.jpg

Tatar z marynowanej dorady królewskiej z gruszką na kremie z cukinii i bazylii

Składniki na 2 porcje:

2 świeże dorady 1 mała gruszka 1 cebula czerwona skórka obrana z zielonej cukinii 1 cukinia duża 1 pęczek świeżej bazylii 1 cytryna sól pieprz 100 g masła 1 łyżka mąki 100 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek

Z połowy cukinii zdjąć skórę. Masło (1 łyżka) rozprowadzić z mąką, sporządzić lekką zasmażkę, dodać skórę z cukinii, zalać bulionem, gotować około 8 minut, dodać liście świeżej bazylii, odstawić wystudzić. Dokładnie zmiksować aby uzyskać konsystencję lekkiego, zawiesistego sosu.

Doradę rozebrać, wyfiletować, zdjąć skrę, wyjąć ości. Oczyścić. Mięso posiekać na dość grube kawałki dodać sól, pieprz, skórkę startej cytryny i oliwię z oliwek, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz surową, drobno pokrojoną skórę surowej cukinii, oraz liście bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Skosztować, wyregulować smak.

Na talerzu rozlać sos cukiniowy, umieści tatar rybny za pomocą okrągłej foremki (ring). Podawać z bukietem sałat lub indywidualnie. Skropić oliwą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości