Tartaletki z polskimi jabłkami

Tartaletki z polskimi jabłkami
Tartaletki z polskimi jabłkami

DRUŻYNA CZERWONYCH: Basia, Miłosz, Michał

Tartaletki z polskimi jabłkami

Ciasto kruche (o klasycznych proporcjach 3:2:1)

300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli

Zagnieść szybko ciasto kruche, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Rozwałkowywać po schłodzeniu na grubość ok. 5 mm i wycinać szklanką koła. Układać ciasto do pasujących foremek silikonowych do tarletek, placek powinien pokryć całe dno formy.

Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piecu do bardzo delikatnego zarumienienia. Odstawić ciasto w foremkach do lekkiego wystudzenia.

Jabłka pieczone

4 jabłka 25 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu ok. 50 g cukru brązowego

Jabłka obrać, pokroić na drobne plasterki, przełożyć na blachę do pieczenia. Wymieszać z rodzynkami wcześniej macerowanymi w rumie, dobrze posypać cynamonem i brązowym cukrem, w zależności od stopnia kwasowości owoców.

Piec w temperaturze 190 stopni, aż jabłka zmiękną. W trakcie pieczenia delikatnie przemieszać całość.

Po upieczeniu jabłka przestudzić, zlać i odstawić nadmiar wydzielonego soku. Sos karmelowy:

1 szklanka cukru ok. 100 ml wody 60 g masła 250 ml śmietany 30% sok z pieczenia jabłek

Do wysokiego rondla lub garnka wsypać cukier, dodać wodę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia, gotować do momentu, kiedy cukier zacznie się karmelizować. Nie dopuścić do spalenia, karmel powinien przyjąć bursztynową barwę – w trakcie gotowania raczej poruszać patelnią niż mieszać łyżką.

Gdy karmel nabierze koloru dodać masło i dobrze wymieszać. Wolno wlewać śmietanę ciągle mieszając sos trzepaczką balonową. Masa będzie się podnosić i dobrze bąblować. Należy bardzo uważać by się nie poparzyć. Wmieszać na koniec sok z pieczenia jabłek. Gotowy sos lekko wystudzić.

Dodatkowo:200 g śmietany 36%1 płaska łyżka cukru pudru

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Jabłka nałożyć na upieczone spody i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 5-10 minut. Podawać gorące z bitą śmietaną i ciepłym sosem karmelowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości