Składniki:
100 g świeżej polędwicy z tuńczyka 10 ml sos rybny 10 ml sos sojowy 10 ml oleju z pestek winogron 1/2 awokado 1/2 dymki 4 liście kolendry sok z 1/2 limonki 5 g startego imbiru 20 g zielonego ogórka 1 łyżeczka białego sezamu kilka kropli sosu chilli kilka kropli oliwy kilka kropli sosu worcestershire kwiaty i micro zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Polędwicę z tuńczyka pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w sosie rybnym, sojowym oraz oleju z pestek winogron. Awokado, dymkę, kolendrę, limonkę, imbir i ogórek zielony – pokrój, a następnie zblenduj na gładki, aksamitny krem. Masę przetrzyj przez sito i przełóż do rękawa cukierniczego. Sezam upraż na suchej patelni.
Mięso tuńczyka włóż do prostokątnej lub okrągłej obręczy, uformuj na talerzu, zdejmij obręcz. Skrop sosem worcestershire, chili oraz oliwą. Udekoruj kremem z awokado oraz kwiatami jadalnymi i micro ziołami.