Składniki: 1/2 szklanki płatków kokosu 1 szklanka mleka 3,2% 100 g mleka kokosowego 100 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1/2 laski wanilii sok z 1 limonki 50 g rumu kokosowego 2 litry ciekłego azotu kula lodowa – dekoracja liście mięty – dekoracja skórka z otartej limonki – dekoracjaPrzygotowanie:
Płatki kokosu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika – pozostaw do czasu, aż się zrumienią. Zrumienione płatki przełóż do mleka i zagotuj, a następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw na 30 minut.
Mleko kokosowe, śmietanę, cukier i przeciętą wzdłuż wanilię zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Mleko z płatkami przelej przez sito i wlej do dzieży robota kuchennego. Dodaj schłodzone mleko kokosowe ze śmietaną i cukrem (przedtem wyjmij laskę wanilii). Przypraw rumem i sokiem z limonki.
Mieszając, zalewaj masę ciekłym azotem do całkowitego zamrożenia.
Lody przełóż do kuli lodowej lub miseczki, oprósz skórką z wyparzonej limonki i udekoruj listkami mięty.