Beza z musem owocowym
Składniki: 200 g cukru 4 białka 1 szczypta soli 50 ml likieru kokosowego 200 g śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej maliny, truskawki, poziomki, jeżyny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz łyżeczkę octu i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia. Bezy wkładamy do piekarnika i suszymy w temp.eraturze 110 st. C przez 1,5 godziny.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodając łyżkę cukru i likier kokosowy. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie, do całkowitego połączenia.
Owoce myjemy, połowę wrzucamy do blendera i blendujemy na mus. Do zblendowanych owoców dodajemy owoce w całości i delikatnie mieszamy.
Na wysuszoną i zimną bezę najpierw wykładamy z rękawa cukierniczego masę śmietanową, następnie podajmy mus owocowy. Przykrywamy z góry druga bezą