Składniki: 3 buraki 1 jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki mleka olej gorgonzola, kozi ser twarogowy i ricotta w proporcjach 1:1:1 1 szalotka 1 upieczona i obrana ze skóry papryka ocet balsamiczny ziarna jałowca sól, pieprz ocet winny o smaku
Przygotowanie: Buraki obgotowujemy. Dwa z nich miksujemy i wyciskamy sok przez sito. Jeden trzemy na tarce o grubych oczkach. Z jajka, mleka, mąki i soku z buraków sporządzamy ciasto na naleśniki. Doprawiamy solą i smażymy. Sery mieszamy w równych proporcjach i faszerujemy naleśnik. Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na oleju, dodajemy upieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy rozbite w moździerzu ziarna jałowca i startego na tarce buraka. Przyprawiamy octem, solą i pieprzem. Naleśnik faszerowany serami podajemy z sałatką z buraka.