Smażone serce wołowePuree kalafiorowe, sos winno – śliwkowy, mini marchewki, soliród
Składniki:
1 serce Mąka Sól Pieprz Oczyszczone serce kroimy w grubsze plastry, panierujemy w mące, doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Purée:
0,5 kalafiora 1 pietruszka ok. 400 ml mleka sól pieprz tymianek gałka muszkatołowa cukier Posiekanego kalafiora gotujemy z pietruszka w mleku, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i cukrem. Po ugotowaniu miksujemy na gładko, dodając łyżkę masła.
Sos:
1 cebula ok. 300 ml czerwonego, półwytrawnego wina 5 suszonych śliwek ok. 50 g borówek 2 łyżeczki miodu rozmaryn sól W garnku roztapiamy masło , przesmażamy posiekana cebulkę, dodajemy skórki pozostałe po oczyszczeniu serca – przesmażamy. Zalewamy czerwonym winem, dodajemy posiekane śliwki, borówki, miód , rozmaryn i odrobinę soli do smaku – redukujemy na wolnym ogniu, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przecedzamy przez sitko.
Dodatki:
2 mini marchewki pomarańcza soliród Marchewki gotujemy do miękkości w soku z pomarańczy, pod koniec dodajemy masło. Soliród przesmażamy na maśle.
Prezentacja:
Puree rozmarowujemy na talerzu, układamy usmażone kawałki serca oraz marchewki przekrojone na pół i soliród. Dekorujemy zredukowanym sosem.