Sylwia Ładyga: SMAŻONA MAKRELA W HARISSIE Z FLAMBIROWANYM GROSZKIEM CUKROWYM Z ORZESZKAMI PINII I MIĘTOWYM JOGURTEM

_JW_5474.DNGSylwia Ładyga_.jpg
_JW_5474.DNGSylwia Ładyga_.jpg

SMAŻONA MAKRELA W HARISSIE Z FLAMBIROWANYM GROSZKIEM CUKROWYM Z ORZESZKAMI PINII I MIĘTOWYM JOGURTEM

Składniki:

1 świeża, wypatroszona makrela 2 łyżki oliwy z oliwek

HARISSA:

0,5 świeżej papryczki chili 1 ząbek czosnku ziarna kolendry curry chili w proszku sól GROSZEK:

100 g groszku cukrowego 2 łyżki orzeszków pinii 1 łyżka oliwy z oliwek sok z limonki sól koniak do flambirowania

MIĘTOWY JOGURT:

2 łyżki jogurtu naturalnego świeża mięta sok z limonki sólDodatkowo: orzechy pinii do dekoracji 1 limonka do dekoracji

Przygotowanie:

Na patelni upraż kolendrę z curry, wsyp do moździerza , dodaj posiekane chili i czosnek oraz szczyptę soli i chili w proszku – utrzyj. Ilość składników dobieraj według smaku. Makrelę wyfiletuj, natnij skórę, natrzyj harissą.

Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą, dodaj sok z limonki i sól do smaku.

Orzeszki pinii upraż, dodaj do podsmażonego na oliwie groszku cukrowego z niewielka ilością soku z limonki raz soli. Zalej koniakiem, podpal. Odparuj alkohol i zdejmij patelnię z ognia.

Makrelę smaż od strony skory na rozgrzanej oliwie, na patelni grillowej.

Na talerzu ułóż groszek cukrowy, przykryj usmażoną makrelą, posyp orzeszkami pinii, podaj z jogurtem miętowym.

Udekoruj zgrillowana limonką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości