SMAŻONA MAKRELA W HARISSIE Z FLAMBIROWANYM GROSZKIEM CUKROWYM Z ORZESZKAMI PINII I MIĘTOWYM JOGURTEM
Składniki:
1 świeża, wypatroszona makrela 2 łyżki oliwy z oliwek
HARISSA:
0,5 świeżej papryczki chili 1 ząbek czosnku ziarna kolendry curry chili w proszku sól GROSZEK:
100 g groszku cukrowego 2 łyżki orzeszków pinii 1 łyżka oliwy z oliwek sok z limonki sól koniak do flambirowania
MIĘTOWY JOGURT:
2 łyżki jogurtu naturalnego świeża mięta sok z limonki sólDodatkowo: orzechy pinii do dekoracji 1 limonka do dekoracji
Przygotowanie:
Na patelni upraż kolendrę z curry, wsyp do moździerza , dodaj posiekane chili i czosnek oraz szczyptę soli i chili w proszku – utrzyj. Ilość składników dobieraj według smaku. Makrelę wyfiletuj, natnij skórę, natrzyj harissą.
Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą, dodaj sok z limonki i sól do smaku.
Orzeszki pinii upraż, dodaj do podsmażonego na oliwie groszku cukrowego z niewielka ilością soku z limonki raz soli. Zalej koniakiem, podpal. Odparuj alkohol i zdejmij patelnię z ognia.
Makrelę smaż od strony skory na rozgrzanej oliwie, na patelni grillowej.
Na talerzu ułóż groszek cukrowy, przykryj usmażoną makrelą, posyp orzeszkami pinii, podaj z jogurtem miętowym.
Udekoruj zgrillowana limonką.