POLĘDWICZKI W SOSIE „SZAMPAŃSKIM” Z AKSAMITNYM, GROSZKOWYM PURÉE, KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ I CHIPSAMI Z JARMUŻU
Składniki:
ok. 300 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, tymianek suszony, rozmaryn świeży , czosnek świeży , oliwa z oliwek – do smaku ( marynata ) 2 łyżki ( ok. 50 g ) masła klarowanego – do podsmażenia polędwiczki
Oczyszczoną polędwiczkę natrzyj pieprzem, posiekanym czosnkiem , rozmarynem i tymiankiem. Skrop oliwą, natrzyj, włóż do naczynia, zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamarynowania.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano, przypraw solą, włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 6-8 minut. Odstaw, aby odpoczęła (przed samym podaniem).
Sos szampański:
1 pełna łyżka – około 30 g masła klarowanego 1 cebula ok. 200 ml / ¾ szklanki wina musującego „Prosecco” 30% – około 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy stołowej 1 łyżeczka cukru sól – do smaku sok z cytryny – do smaku Na rozgrzanym maśle przesmaż posiekaną cebulę na złoto, zalej winem musującym i śmietanką, zredukuj o 1/3 , przecedź przez sitko, aby pozostał gładki sos.
Dodaj ocet balsamiczny, musztardę, sok z cytryny, cukier i odrobinę soli.
Purée z groszku:
ok. 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) ok. 400 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka dobrej jakości masła ( min. 82% ) sól – do smaku
Groszek ugotuj w mleku do miękkości, zblenduj na gładkie purée, przetrzyj przez gęste sito, dodaj masło, przypraw solą i ponownie zblenduj.
Karmelizowana marchew:
2 szt. marchwi 1 łyżeczka prawdziwego miodu wielokwiatowego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka cukru 1 szczypta soli
Obraną marchew ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem cukru oraz soli. Każdą rozetnij na 2 części, włóż na rozgrzane na patelni masło, dodaj miód i karmelizuj ok. 2 minuty.
Chipsy z jarmużu:1 garstka jarmużusól – do smaku
Oczyszczony jarmuż piecz 2-3 minuty w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, po upieczeniu posyp solą.
Dodatkowo:
kiełki, jadalny kwiat lub zioła do dekoracji
Na talerz wyłóż purée z groszku, pokrojoną w grube plastry polędwiczkę oraz karmelizowane marcherwki. Całość skrop sosem szampańskim i udekoruj chipsami z jarmużu oraz kiełkami i kwiatami.