Sylwia Ładyga: Polędwiczki w sosie "Szampańskim"

Sylwia Ładyga _JW_4959-2.jpg
Sylwia Ładyga _JW_4959-2.jpg

POLĘDWICZKI W SOSIE „SZAMPAŃSKIM” Z AKSAMITNYM, GROSZKOWYM PURÉE, KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ I CHIPSAMI Z JARMUŻU

Składniki:

ok. 300 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, tymianek suszony, rozmaryn świeży , czosnek świeży , oliwa z oliwek – do smaku ( marynata ) 2 łyżki ( ok. 50 g ) masła klarowanego – do podsmażenia polędwiczki

Oczyszczoną polędwiczkę natrzyj pieprzem, posiekanym czosnkiem , rozmarynem i tymiankiem. Skrop oliwą, natrzyj, włóż do naczynia, zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamarynowania.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano, przypraw solą, włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 6-8 minut. Odstaw, aby odpoczęła (przed samym podaniem).

Sos szampański:

1 pełna łyżka – około 30 g masła klarowanego 1 cebula ok. 200 ml / ¾ szklanki wina musującego „Prosecco” 30% – około 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy stołowej 1 łyżeczka cukru sól – do smaku sok z cytryny – do smaku Na rozgrzanym maśle przesmaż posiekaną cebulę na złoto, zalej winem musującym i śmietanką, zredukuj o 1/3 , przecedź przez sitko, aby pozostał gładki sos.

Dodaj ocet balsamiczny, musztardę, sok z cytryny, cukier i odrobinę soli.

Purée z groszku:

ok. 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) ok. 400 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka dobrej jakości masła ( min. 82% ) sól – do smaku

Groszek ugotuj w mleku do miękkości, zblenduj na gładkie purée, przetrzyj przez gęste sito, dodaj masło, przypraw solą i ponownie zblenduj.

Karmelizowana marchew:

2 szt. marchwi 1 łyżeczka prawdziwego miodu wielokwiatowego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka cukru 1 szczypta soli

Obraną marchew ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem cukru oraz soli. Każdą rozetnij na 2 części, włóż na rozgrzane na patelni masło, dodaj miód i karmelizuj ok. 2 minuty.

Chipsy z jarmużu:1 garstka jarmużusól – do smaku

Oczyszczony jarmuż piecz 2-3 minuty w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, po upieczeniu posyp solą.

Dodatkowo:

kiełki, jadalny kwiat lub zioła do dekoracji

Na talerz wyłóż purée z groszku, pokrojoną w grube plastry polędwiczkę oraz karmelizowane marcherwki. Całość skrop sosem szampańskim i udekoruj chipsami z jarmużu oraz kiełkami i kwiatami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości