Suflet z sera mimolette z tymiankiem

Suflet z sera mimolette z tymiankiem
Suflet z sera mimolette z tymiankiem

Magda Mierzwińska - Suflet z sera mimolette z tymiankiem

Choć suflet Magdy, w programie, nie prezentował się najlepiej, wg Ani Starmach, masa białkowa miała duży potencjał. Dlatego wyjątkowo zamieszczamy, na naszej stronie, przepis na suflet, który przygotowała Magda. Należy jednak pamiętać o tym, żeby suflet nie był zbyt krótko w piekarniku! Magda trzymała go w temperaturze 200 stopni C, przez niespełna 5 min. i było to zdecydowanie za krótko. Suflet przelany do kokilki o średnicy 8-10 cm, powinien piec się przez co najmniej 10 min.

SKŁADNIKI na 8 porcji (kokilki 8-10 cm):

20 g masła

20 g mąki

250 ml mleka

liście tymianku

6 żółtek

10 białek

240 g tartego sera mimolette

masło i tarty ser do wysmarowania foremek

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

Rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać i smażyć 2 minuty. Stopniowo dolewać zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować 1-2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.

Przełożyć do miski do ostudzenia. Po ostudzeniu dodać żółtka i ser.

Białka, z odrobiną soli, ubić w oddzielnej misce, do tzw. miękkich wierzchołków. Część białek przełożyć do beszamelu, by rozluźnić masę, a następnie beszamel dodawać do piany, delikatnie mieszając od dołu. Masę przełożyć do foremek. Dookoła rantu kokilki zrobić rowek, by suflet równo wyrastał.

Pieczemy w kąpieli wodnej. Gdy kokilki mają 8 cm średnicy piec przez ok. 10-12 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości