Magda Mierzwińska - Suflet z sera mimolette z tymiankiem
Choć suflet Magdy, w programie, nie prezentował się najlepiej, wg Ani Starmach, masa białkowa miała duży potencjał. Dlatego wyjątkowo zamieszczamy, na naszej stronie, przepis na suflet, który przygotowała Magda. Należy jednak pamiętać o tym, żeby suflet nie był zbyt krótko w piekarniku! Magda trzymała go w temperaturze 200 stopni C, przez niespełna 5 min. i było to zdecydowanie za krótko. Suflet przelany do kokilki o średnicy 8-10 cm, powinien piec się przez co najmniej 10 min.
SKŁADNIKI na 8 porcji (kokilki 8-10 cm):
20 g masła
20 g mąki
250 ml mleka
liście tymianku
6 żółtek
10 białek
240 g tartego sera mimolette
masło i tarty ser do wysmarowania foremek
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać i smażyć 2 minuty. Stopniowo dolewać zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować 1-2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.
Przełożyć do miski do ostudzenia. Po ostudzeniu dodać żółtka i ser.
Białka, z odrobiną soli, ubić w oddzielnej misce, do tzw. miękkich wierzchołków. Część białek przełożyć do beszamelu, by rozluźnić masę, a następnie beszamel dodawać do piany, delikatnie mieszając od dołu. Masę przełożyć do foremek. Dookoła rantu kokilki zrobić rowek, by suflet równo wyrastał.
Pieczemy w kąpieli wodnej. Gdy kokilki mają 8 cm średnicy piec przez ok. 10-12 minut.