Straciatella z konfiturą z marchewki

Straciatella z konfiturą z marchewki
Straciatella z konfiturą z marchewki

Agnieszka Radi- Sulikowska – Straciatella z konfiturą z marchewki

Deser wyróżniony przez jury MasterChef!

SKŁADNIKI:

tabliczka mlecznej czekolady

mascarpone

ricotta

marchewka

cukier

wanilia

cynamon

pieprz Cayenne

Mascarpone mieszamy z ricottą, dodajemy miąższ wanilii oraz posiekaną mleczną czekoladę.

Marchewkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i resztkę wanilii, odrobinę wody i gotujemy na patelni. Jeżeli syrop zbytnio się zagęści, a marchewka jest jeszcze bardzo twarda dodajemy trochę wody i dalej gotujemy. Doprawiamy delikatnie cynamonem oraz pieprzem Cayenne. Gotujemy do otrzymania gęstego syropu.

Formujemy łezki ze straciatelli, a obok wykładamy konfiturę z marchewki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości